תקציב תקומה מחולק לתקציב שיקום, המאושר לשנים הבאות ונעמד על כ-14 מיליארד שקל, ולתקציב פיתוח שהוא מעוכב ונעמד בכחמישה מיליארד. לטענת ח״כ שוסטר, העיכוב לא מאפשר ביצוע פרויקטי פיתוח תשתית, דמוגרפיה וכלכלה ומעכב באופן משמעותי את תהליך השיקום והצמיחה של האזור. ״שיתוק התקציב פוגע ביכולת הרשויות לתכנן תוכניות פיתוח ולהוציא לפועל תוכניות ארוכות טווח. לקיבעון זה יש השפעות מרחיקות לכת על שלל התשתיות והתעשייה בעוטף. ללא התקציב, העוטף אינו יוכל לצמוח ולהתפתח ולצאת מהמשבר שנכפה עליו בעקבות אסון השבעה באוקטובר״, מציין שוסטר. ח"כ זאב אלקין תהה על התנהלות הממשלה, ששמה בצד את 5 מיליארד השקלים כדי לראות מה תהייה התוצאה של ההליך המשפטי של אופקים ונתיבות, שתובעים להיכלל בחבל. לדבריו, אם ההליך יסתיים בכך שצריך לכלול גם אותן בחבל אז האוצר יצטרך להוסיף כסף. "אני לא זוכר מתי ממשלה שמה בצד כסף כי אולי היא תפסיד בהליך משפטי", אמר. ח"כ שלי טל מירון קראה לכתת רגליים וללכת ליישובים ולראות את המצב בשטח, והוסיפה כי לא יכול להיות שהכספים האלה יעמדו בצד ויחכו.
צילום, נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
יגאל גורביץ, סמנכ״ל מנהלת תקומה הסביר כי 14 מיליארד שקל שאושרו על ידי הממשלה כוללים 7 מיליארד שקל שיוצאים השנה ובשנה הבאה 2 מיליארד שקל נוספים. 5 מיליארד נוספים מעוכבים על ידי האוצר. ״יש פרויקטים שעומדים מאחורי ה-5 מיליארד, אבל מאחר והממשלה מסתכלת על זה כפיתוח, היא מחכה״, אמר גורביץ והוסיף כי בשנת 2024 התחילה המנהלת בתהליכי פיתוח, אבל החל מ- 2025 הממשלה לא הגדירה מהו חבל תקומה (מ 0-7 ק״מ ומעבר ל-7 ק״מ) ומהו חבל העוטף ולפיכך מעכבת את הכספים. נציגת האוצר, לירון סביון, אמרה כי החלטת הממשלה קבעה שהכסף יועבר בכפוף לפתרון לאזור העדיפות הלאומית.
רם שפע, מלווה את קיבוצי העוטף בשנה האחרונה: ״כל 19 מיליארד השקלים תוכננו אך ורק ליישובי 0-7 – השיח של שיקום, פיתוח וצמיחה נוצר סביב הלחץ בגלל החשש מה יקרה אחר כך, ואמרו בואו נעשה פיצול. זה שיח מעוות אי אפשר להגיד לתושבי אשכול דרום נבנה את הבית אבל את החינוך זה אחר כך. הלוואי שאופקים ונתיבות שמחוץ ל 0-7 יקבלו כסף לא יכול להיות שאנחנו לוקחים 25%״.
אוהד כהן, מנכ"ל עתיד לעוטף וחבר קיבוץ אור הנר, פנה ליו"ר ביטן ואמר לו כי הוא היחיד שיכול לדפוק על השולחן מול שר האוצר ולדאוג לכך שהתקציב לחבל ייכלל בתקציב המדינה שתאשר הממשלה בחמישי הקרוב. לדבריו, "הכסף מעוכב באוצר והילדים שלנו מרטיבים בלילה בזמן שפה מדברים על העוטף של העוטף". מנכ"ל פורום הביתה, עדן ביזמן, הוסיף כי אם זה לא יהיה בתקציב 2025 זה לא יהיה, והציפייה היא שהוועדה לא תקדם דברים אחרים אם זה לא יקרה. סגן ראש מועצת אשכול, דודי אלון, אמר: "הייתה התחייבות לתקציב הזה, אז תעמדו במילה של הממשלה מול התושבים".
מיכל עוזיהו, ראש המועצה החדשה של חבל אשכול, החל מה- 19 לנובמבר: ״אצלי באשכול יש 9 יישובים מתוך 323 יישובים שהם לא בתוך ה-0-7 ק״מ. אני אודה להסכמה רחבה למאמצים של כל חברי הכנסת לוודא שהמשאבים האלה נמצאים בתוך התקציב״. עוד היא אמרה ״להסתכל על ה-5 מיליארד לא כתקציב פיתוח אלא כתקציב שיקום, והמשאבים שאתם מאפשרים ב- 5 מיליארד הנוספים זה הרוח בתקומה״.
היו"ר ביטן שב ואמר: "הכסף צריך לצאת לעבודה ואם צריך אז תתקנו את החלטת הממשלה". הוא הוסיף כי הוא קורא ליועצת המשפטית לממשלה לפעול לבוררות מול אופקים ונתיבות במקום ההליך המשפטי, וציין כי בכוונתו לקיים כבר בקרוב ישיבה עם מנכ"ל משרד ראש הממשלה ונציגי משרד הביטחון כדי לפתור את הבעיה.