בישיבת הוועדה המיוחדת ליישובים בגבול המזרחי שנערכה לפני מספר ימים בכנסת, בראשות ח"כ זאב אלקין, עלה לדיון יישום החלטה 1702 המאשרת סיוע של כ- 50 מיליון שקל ליישובים העומדים בשני אינדיקטורים: מרחק פריפריאלי מתל אביב והגדרה כ"עיר ליבה בתחום התיירות״.
ארנון בירן. צילום: מתוך שידורי ערוץ הכנסת בתוך אתר מרכז השלטון האזורי בישראל, פייסבוק.
במהלך הישיבה ציין ארנון בירן, מנהל אגף התיירות במרכז השלטון האזורי, כי אילת היא העיר היחידה שעומדת בשני האינדיקטורים, אולם הוא הביע תמיהה על ההתעלמות מפעילות תיירותית בקיבוץ אילות שצמוד לעיר אילת, וביישובים נוספים בחבל איילות וצפונה משם, שאינם עומדים בקריטריונים. ״מצפונית לאילת ועד בית שאן הוא מרחב מבודד שהתיירות בו היא מנוע הכלכלי חשוב ולצערי משרדי הממשלה האוצר והתיירות לא שמים את הדגש לא על המרחב הכפרי ובוודאי לא על המרחב הזה במזרח המדינה״, הדגיש בירן.
לדבריו, לצד הפגיעה הקשה שספג המרחב הכפרי החל מה-7 לאוקטובר הוא תרם תרומה גבוהה למפונים, הכוללת אירוח ללא תשלום בחדרי אירוח ובצימרים. בהחלטה 1702 לא רק שאין התייחסות למגוון התיירותי במרחב הכפרי אלא ובעיקר לפגיעה הקשה בתיירות בכלל,הנמשכת עד היום.
בירן הוסיף ואמר כי בעוד שהוועדה עוסקת בכלל היישובים בגבול המזרחי, המענק מתמקד אך ורק בעיר אחת. הוא הזכיר את החלטה 4662 משנת 2019, שעסקה בתוכנית לפיתוח רב-שנתי של אילת וחבל אילות, וכבר אז כללה התייחסות לפיתוח תיירותי במרחב כולו.
בנוסף ציין בירן את דברי ראש עיריית אילת לפיהם התיירות בעיר חזרה לעצמה כבר בחודש פברואר, זמן רב לפני קבלת החלטת האוצר בחודש אפריל.
עוד הוא ציין כי העיר אילת מובילה בתפוסת חדרי המלון גם כיום, אך ישנו צורך להסיר חסמים ביורוקרטיים המונעים העברת כספים ממשרד האוצר למשרד התיירות, לצד הפער הגדול במענקים לתמיכה באירועים, כאשר התקציב הכללי של משרד התיירות עומד על 2 מיליון שקל, ואילו אילת מקבלת 25 מיליון שקל לתמיכה באירועים בתחומה.
ארנון בירן הוסיף כי עינו לא צרה על הנעשה בעיר אילת, אך הדגיש את ההתעלמות הכמעט מוחלטת מאזורי תיירות במרחב הכפרי, שעוברים בין מועצות אזוריות רבות בכל רחבי הארץ.
בתגובה, גם יו"ר הוועדה העלה את הצורך בגיבוש תוכנית שתתמוך בתיירות במרחב הכפרי ולא רק בערים הגדולות, והורה למשרד האוצר ולמשרד התיירות לפעול לקידום תוכנית זו.