צילום: שאטרסטוק
על רקע המהלך, התקיימה היום ישיבה מיוחדת בוועדת הכנסת לטיפול בשורדי שואה ולדיון בהשלכות הניתוק הצפוי. יו"ר הוועדה, ח"כ מירב כהן, הדגישה את הצורך לבצע את המעבר בצורה מבוקרת כדי למנוע ניתוק אוכלוסיות רגישות, "מדובר במגה אירוע טכנולוגי-חברתי, ואנחנו חייבים לפעול מוקדם, בלי לחכות לדקה ה-90," אמרה.
השפעות טכנולוגיות וחברתיותהפסקת התמיכה צפויה לפגוע בשירותים רפואיים חיוניים, במוקדים ממשלתיים ובמערכות ביטחון בסיסיות. במקרים דומים שהתרחשו בארה"ב, עם כיבוי רשת הדור השלישי, נותקו בפתאומיות מאות אלפי קשישים משירותים קריטיים, כולל שיחות חירום ומכשירי מצוקה רפואיים. עמותות וחוקרים מזהירים כי המהלך בישראל נעשה ללא תכנון סוציאלי מספק, מה שעלול להשאיר אוכלוסיות פגיעות ללא מענה.
מכשירים רפואיים ומערכות חיוניות בסכנהמעבר למכשירי הסלולר, השינוי ישפיע גם על מכשירים רפואיים כמו דפיברילטורים, מכשירי מצוקה ומערכות מעליות, שתלויים בכרטיסי סים של רשתות דור 2 ו-3. עם זאת, לדברי ד"ר הדר אלעד ממשרד הבריאות, רוב הקוצבים והדפיברילטורים המושתלים בארץ אינם משתמשים בכרטיסי סים, למעט מכשירים של חברת "ארדון", שכבר נערכת להחלפת מודם לדור 4.
כיום פועלת בישראל תוכנית מתואמת בין משרד התקשורת לחברות הסלולר להחלפת כ-600 אלף מכשירים ישנים. במסגרת זו, יישלחו ללקוחות הודעות תזכורת, אך גורמים חברתיים מבקרים כי האחריות להחלפה מוטלת כולה על הצרכן. רן מלמד, מנכ"ל עמותת "נקודת מפנה", קורא להקמת מסלולי סיוע מוסדיים ואפילו לחקיקת הוראת שעה שתגדיר מי האחראי על התהליך, כולל מיזם טרייד-אין לאיסוף המכשירים הישנים.
דרור פרץ, סמנכ"ל שח"ל, מציין כי נותרו כ-2,000 מנויים עם לחצני מצוקה מהתדר הישן, והחלפתם תסתיים עד סוף השנה. מאידך, אורלי צוברי מקופת חולים כללית מדגישה את הצורך בתכנון מוקדם במערכת הבריאות להכנת הרופאים והגברת המוקדים הטלפוניים.
יהודה הללי מהמשרד לשוויון חברתי מדגיש כי ישנם קשישים מאותגרי טכנולוגיה שייתכן ויבקשו סיוע בהבנת התהליך, למרות קבלת מסרונים.
קריאה לפעולה ממשלתית רחבההוועדה קוראת למשרדי הממשלה ולרשויות להקדים תרופה למכה, ולהשקיע בסבסוד עלות המכשירים, הקמת חברה שתתווה ותנהל את תהליך איסוף המכשירים, ובקמפיינים ייעודיים שיפנו גם לקשישים בשפות שונות. כמו כן, הובהר הצורך בקיום שולחן עגול עם הגופים הרלוונטיים — הרשות להגנת הצרכן, ביטוח לאומי, הג`וינט, משרדי ממשלה ופיקוד העורף — להתמודדות עם אתגרים כגון מכשירים במעליות ומערכות מצוקה.
יו"ר ועדת הכנסת לטיפול בשורדי שואה, ח"כ מירב כהן, סיכמה כי "מדובר באתגר טכנולוגי-חברתי חסר תקדים, שבו הטכנולוגיה פוגשת את המציאות של אוכלוסיות מוחלשות. מעבר מוצלח ובלתי מנותק הוא הכרחי כדי להבטיח שאף אחד לא יישאר מאחור. העתיד כבר כאן, והגיע הזמן שמדינת ישראל תתמודד איתו במלוא האחריות – עם תוכנית סדורה, תמיכה אמיתית ומעורבות של כל הגורמים הרלוונטיים."