משתתפי קורס בינלאומי של מש"ב בביקור במרכז הידע של בית רות. צילום: שוש בדרוזיאןעמותת בית רות מחויבת לקידום נערות וצעירות בסיכון, ומעניקה להן הזדמנות לממש את הפוטנציאל האישי שלהן. בכפר שוהות כיום 60 נערות בגילאים 13 עד 18, שהופנו אליו בצו בית משפט בהמלצת גורמי רווחה. העמותה מפעילה בנוסף תוכנית ליווי לבוגרות ומרכז ידע רגיש מגדר, המיועד לאנשי מקצוע.
ידע למען העולםמעל ל-15 אנשי.ות מקצוע ממדינות רבות, ביניהן קמרון, אסוואטיני, אתיופיה, גאורגיה, גואטמלה, קזחסטן, קניה, נפאל, אוקראינה וקירגיזסטן, הגיעו למרכז הידע בבית רות במטרה ללמוד על המודל הטיפולי לנערות בסיכון, שפותח ומיושם בבית רות משנת 2006. הביקור כלל הרצאות, מפגשים עם הנערות וסיורים בבתי המגורים ובבית הספר. ההשתלמות הייחודית נערכה מטעם מרכז מש"ב כרמל ע"ש גולדה מאיר המופקד על גיבוש, הובלה ויישום של פיתוח בינלאומי, שיתופי פעולה וסיוע החוץ של ישראל בתחום של קידום נשים ושיוון מגדרי דרך פיתוח חברתי וכלכלי, בהובלת ד"ר שחר ראם.
המשתתפים הגיעו למרכז הידע במסגרת קורס מקיף שעברו בארץ כאורחי מש"ב. את ההכשרה הבינלאומית הזו בנושא המאבק באלימות במשפחה ובאלימות נגד נשים מנהלת אנה אדרנצ`יק ממרכז כרמל מדי שנה. ההשתלמות בבית רות התמקדה בנערות וצעירות בסיכון.
מרכז הידע: מחקר, מודל עבודה וכלים יישומים לגורמי טיפול, חינוך ואכיפהרונית לב-ארי, קרימינולוגית וויקטימולוגית, ממייסדות הכפר ומנהלת מרכז הידע: "בית רות נוסד על ידי סוזן אשנר ז"ל, שחזונה ומחויבותה נגעו בחייהן של מאות נערות וצעירות והובילו אותן לקבל בכפר מענה תומך ומכיל. מרכז ידע רגיש מגדר הוקם בשנת 2016 במטרה למסד את הידע המקצועי הרחב שנצבר בכפר בית רות ולחלוק אותו עם קהילות מקצועיות רלוונטיות שיכולות להיתרם ממנו. ידע זה עוסק הן באיתור מוקדם של נערות.ים בסיכון והן בצרכים המיוחדים הנדרשים במסגרות ההמשך של היום שאחרי, אליהם נקלטים הצעירים בגילאי 18+. כמו: צה"ל, שירות לאומי, השכלה גבוהה ומקומות עבודה. מרכז הידע חושף בפני אנשי.ות חינוך, טיפול וגורמי אכיפה את התפיסה ההוליסטית של בית רות, הרואה את הדומה והשונה בין נערים ונערות שנפגעו בילדותם.ן והתאמת דרכי העבודה איתם״. לפי מחקרים ועבודת שטח, טוענת לב-ארי, בנים ובנות נפגעים באותה המידה עד גילאי 12-13. בתחילת גיל ההתבגרות בנים ובנות נותנים ביטוי לפגיעה בצורה שונה – בעוד רוב הבנים מאופיינים בהתקפי זעם, ונדליזם ואלימות המופנים כלפי חוץ, רוב הנערות מאופיינות במופעים של הרס עצמי כמו פגיעות עצמיות, הפרעות אכילה, אובדנות, התנסות באלכוהול וסמים והתחברות לגורמים פוגעניים.
לקרוא את המפה: זיהוי נערות במצוקה במערכת החינוךלב-ארי מצביעה על סימנים מזהים לאיתור נערות במצוקה או סיכון, שיסייעו "לקרוא את המפה" בצורה מדויקת יותר: ״את הנערות הפגועות ניתן לאתר במערכת החינוך הכללית, כאשר דחייה חברתית, הפרעות אכילה, פגיעות עצמיות, נשירה סמויה וגלויה מהלימודים, התנהגות אלימה או התנהגות מופנמת קיצונית, נידוי וחרם חברתי, כל אלו עלולים להצביע על הסתברות למצוקה, מה שיאפשר איתור מוקדם יותר.
קורס מש"קיות ת"ש בצה"ל ביום השתלמות בבית רות. צילום: מעין בן ציוןמודל בית רות: מסייע בהתמודדות עם אלימות במשפחה ובמערכת החינוךממשוב שהתקבל ממבקרים במרכז הידע, מודל בית רות רלוונטי לכל מסגרת חינוכית המתמודדת עם תופעות של אלימות במשפחה ובמסגרת החינוכית עצמה.
ההשתלמויות במרכז הידע כוללות הרצאות, מפגש עם הנערות וביקור בכפר. בביקורים הנערות משתפות בחוויית השינוי שעברו ומביעות תקווה שכל המשתלמים יצאו עם רגישות גדולה יותר, אמפתיה והבנה לצרכים המיוחדים של צעירים וצעירות חסרי עורף משפחתי.
ההשתלמויות במרכז הידע נתפרות כחליפה אישית לכל קבוצה לפי צרכיהם ורצונם.
היום שאחרי - קליטת צעירים.ות ושילובם המוצלח בחברהמרכז הידע מציע גם הכשרה בפרוטוקול לקליטה ושימור צעירים.ות ללא עורף משפחתי, מתוך תפיסה כי הבנה מעמיקה של צעירים.ות יוצאי המסגרות החוץ ביתיות וצרכיהם הייחודיים, יאפשרו את ההשתלבות וההתמדה שלהם בגופים הקולטים אותם בהשתלבותם בחברה.
הבנת הרקע של הצעירים.ות, בשיתוף עם הטמעת פרוטוקול הקליטה בהתנהלות הגוף הקולט, תסייע משמעותית בשילוב צעירים.ות בסיכון בכל אחת ממסגרות היום שאחרי.
מרכז הידע ישמח לארח גם אתכם להשתלמות ללא עלות!
להשתלמויות בנושא האיתור המוקדם - מסגרות חינוך החל מהגיל הרך ועד סיום החטיבה העליונה
להשתלמויות בנושא "היום שאחרי" - צה"ל, שירות לאומי, מסגרות להשכלה גבוהה ומקומות עבודה;
כמו כן, נשמח לארח קובעי מדיניות וקבוצות שונות שמעוניינות להרחיב את הידע בנושאים בהם אנחנו עוסקות.
ההשתלמויות הן ללא תשלום ומהוות חלק מהשליחות החברתית של העמותה.
לתיאום השתלמויות וביקורים ניתן לפנות לרונית לב-ארי, מנהלת מרכז הידע, בטלפון: 050-4755556