בתוך חודשיים – מאות פניות למוקד החרם של משרד החינוך
18/03/2025
במוקד ״קול לכולם״ שהוקם לפני כחודשיים התקבלו 663 פניות, 35% מתוכן הן מקרב ילדי בתי הספר היסודי. נכון להיום אין בקרה על המוקד, חלק מהמענים אינם מספקים ובחלק מהמקרים אף מפנים את הפונה חזרה לבית הספר. הצעת חוק של ח"כ קטי שטרית ויוסף טייב למניעת חרם חברתי בבתי ספר, הוקפאה עד היוודע תוצאות הצעדים שנקט משרד החינוך
צילום: שאטרסטוק
ועדת החינוך, התרבות והספורט בראשות ח"כ יוסף טייב קיימה אתמול (ב`) דיון בנושא התמודדות מערכת החינוך עם תופעת החרם ואלימות בבתי ספר יסודיים. בני נוער שיתפו בדמעות חוויות קשות מחרם שהם עוברים ונציגי משרד החינוך סקרו את הפניות שהגיעו למוקד החרם החדש שהשיקו באחרונה.
בני נוער חשפו חרם ואלימות בבתי הספר – חייבים שינוי "חשוב לי לשתף בחרם שעברתי ועדיין עובר" פתח בדמעות מרואן ג`באר בן ה- 16, וסיפר על החרם שהוא חווה: "מגיל קטן מקללים אותי, מרביצים לי, בהתחלה התעלמתי אבל זה התגבר. בשבעה באוקטובר לא רציתי לשבת בצד, רציתי לעשות הכול למען המדינה שלי ולייצג את המגזר הדרוזי. עשיתי סרטונים בשלוש שפות בכדי לעשות הסברה. יש לי 240 אלף עוקבים ועדיין צוחקים עליי, אני יושב לבד כל השנה." לג`באר הצעיר היתה גם הצעה לפתרון: "פסיכולוגים מוסמכים של משרד החינוך צריכים להגיע לבתי הספר וליצור שיח פרונטלי עם ילדים".
דניאל "פטיסרי", בן 15, סיפר על תסמונת הטורט עמה הוא מתמודד: "תמיד הסתכלו עליי מוזר, כילד מטומטם, לא הבינו למה אני עושה קולות וטיקים מוזרים. מהתסכול התחלתי לאפות ולתעד את עצמי ברשתות החברתיות. בהתחלה חששתי, עד שהבנתי שברשתות החברתיות אני מוצא את הדרך להתמודד, שיתפתי על הקשיים בבית הספר והעוקבים התחילו לחזק אותי ולתת לי את הכלים להתעלם מהערות בבית הספר. ככל שצברתי ביטחון ועוקבים ככה גם ההצקות נעלמו, הבינו שאני לא מפחיד".
רעי שלום יודפת, בן 16: "לפני שנתיים אבי נפטר מדום לב, שנים אחרי שעבר תאונה והפך לנכה סיעודי. לאחר התאונה התחלתי לחוות חרם במשך שנה, הרביצו לי בקטטה אלימה שבסופה השעו אותי מבית הספר. התאכזבתי ממערכת החינוך, שמשעה ומרחיקה אותי במקום את הבריונים שהכו אותי. החרם המשיך עד כיתה ט` כשאבי נפטר. רק כי הוא נפטר החרם הפסיק. אני מבקש ממשרד החינוך לספק את הכלים למורים כיצד להפסיק חרם ובריונות".
צילום: דוברות הכנסת
מנהלת אגף שירות פסיכולוגי ייעוצי במשרד החינוך עינב לוק סקרה את פעילותו של מוקד "קול לכולם" אותו השיק המשרד לפני כחודשיים לקידום שייכות ולמניעת דחייה חברתית וחרם : "במוקד התקבלו 663 פניות, רובם בנוגע להתמודדות חברתית. בפילוח לפי שלבי הגיל נראה שהרוב (35%) מקרב ילדי בתי הספר היסודי, 29% תלמידי חטיבות הביניים, 23% חטיבה עליונה, 10% קדם יסודי ו-3% בוגרים מעל גיל 18."
ח"כ ינון אזולאי, מיוזמי הדיון טען כי צוותי חינוך אינם מקבלים הכשרה מספקת, תלמידים שחווים חרם לא מקבלים מענה מספק מצד יועצי בתי הספר והשירותים הפסיכולוגיים החינוכיים. ח"כ קטי שטרית חיזקה את דבריו: "לאחר פתיחת המוקד דווחו על מספר מקרים בהם המענה שניתן היה הפניית הפונה חזרה אל בית הספר. צריך להבין שכל זמן שלא נעשית בקרה אפקטיבית על פעילות המוקד ואין תשובות - יש יותר תלמידים שנופלים בין הכיסאות ואין יכולת לנטר את מידת המצוקה שלהם״.
על שולחנה של ועדת החינוך מונחות חמש הצעות חוק להתמודדות עם תופעת החרם. את הצעת החוק של ח"כ קטי שטרית ויוסף טייב למניעת חרם חברתי בבתי ספר, החליטו היוזמים להקפיא בינתיים, עד היוודע תוצאות הצעדים שנקט משרד החינוך.
המדד ההשוואתי לייצור אנרגיה, המציג את פוטנציאל ייצור האנרגיה המתחדשת על גגות מבנים בשטחי הרשויות המקומיות ואת אחוז המימוש בפועל, פורסם השבוע. על פי הנתונים, העיר נתניה דורגה במקום השני במדד עם הספק אנרגיה מתחדשת של 16.3 מגה-וואט, גידול מרשים של 66% בהשוואה לשנה שעברה
בעקבות שיתוף פעולה עם הרשות לאכיפה במקרקעין, עיריית בני ברק מציעה מתווה חדשני שיסדיר את מעמדם החוקי של בתי הכנסת הפועלים בשטחים ציבוריים פתוחים (שצ"פים). המתווה מבטיח את המשך פעילותם של בתי הכנסת באופן חוקי ומוסדר, ומספק פתרון שמאזן בין הצרכים הדתיים לצרכים ציבוריים בעיר
הנזק למשק בישראל נאמד במאות מיליוני שקלים. על פי נתונים שהוצגו בוועדה המיוחדת לעובדים הזרים, נכון ל-22 באפריל 2024 מועסקים בישראל מעל 195,000 עובדים זרים חוקיים, לצד יותר מ-33,000 שוהים בלתי חוקיים. יו"ר הוועדה ח"כ חוה אתי עטייה (הליכוד), "עובדים זרים נוטשים מטופלים סיעודיים ומועסקים בכלל הענפים"
הוותמ״ל אישרה את תוכנית משרד הבינוי והשיכון להקמת שכונת מגורים חדשה ביישוב הדרוזי כסרא-סמיע. התוכנית כוללת 637 יחידות דיור, כ-2,400 מ"ר עבור שטחי מסחר, 41 דונם עבור מבני ציבור ו-60 דונם של שטחים פתוחים. התוכנית כוללת כ-280 דונם, וממוקמת בחלקו הצפון מזרחי של היישוב כסרא-סמיע בגליל המערבי
השלטון המקומי והשלטון האזורי הודיעו כי בעקבות הבנות שהושגו עם משרד האוצר ומשרד החינוך, לא תושבת עבודת תומכות החינוך בגני הילדים. גני הילדים יפעלו כסדרם. עוד הוסכם כי יוקם צוות ייעודי משותף לבחינת מנגנוני התשלום וגיבוש הנחיות