
צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
בדיון שנערך אתמול (יום א׳) בוועדת הכלכלה של הכנסת בנושא שינוי החוק לקביעת תעריפי המים לחקלאות במטרה להוזיל את מחיר המים לחקלאים, אמר נציג אגף התקציבים באוצר, עידו מור, כי ההסכמות הן עקרוניות ועדיין אין נוסח שלהן בכתב, וציין כי לישיבה הבאה יובאו ההסכמות בכתב.
בתגובה, היו"ר ביטן קרא לחקלאים לשבת עם רשות המים על הניסוח, ואמר כי הוא רוצה מכתב התחייבות חתום בידי האוצר, משרד החקלאות, רשות המים והחקלאים על כל ההסכמות. לדבריו, רשות המים תצטרך לקבוע עקרונות שיישמו את ההסכמות, וכל עלייה חריגה במחיר המים בעשור הקרוב, שהיא מעבר לעליית המחיר השגרתית וחורגת מהעקרונות שסוכמו, תובא לאישור ועדת הכלכלה.
באשר לעלות מי הקולחין, במסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, שכתבו חן רוטנברג ועמי צדיק, עלה כי אמדן מחיר מי השפד"ן הוא 1.03 שקלים לקוב, כאשר תעריף נעדרי חלופה יעמוד על 1.3 שקלים לקוב. לדברי ביטן, במסגרת ההסכמות יועלה המחיר ל-1.38 שקלים לקוב.
המשנה למנכ"ל רשות המים, זאב אחיפז, ציין כי תעריף המים המליחים יוכר חלקית כנעדר חלופה וירד ל-60% מתעריף המים השפירים בשתי פעימות. באשר לנעדרי החלופה אמר אחיפז כי מי שיש לו בין 0 ל-5% מי קולחין תעריף המים השפירים שלו יעמוד על 1.38 שקלים, והיתר ישלמו לפי הטבלה של רשות המים. "ככל שיש לך יותר מים נחותים תעריף השפירים שלך הולך ועולה עד שהוא מגיע ל-2.93 שקלים לקוב", אמר. יו"ר נשיאות המגזר העסקי, דובי אמיתי, אמר כי החקלאים הסכימו לטבלה.

צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
עם זאת, שר החקלאות וביטחון המזון, ח"כ אבי דיכטר, הזכיר כי הפשרה שהוא הסכים לה היא לעלות את תעריף השפד"ן מ-72 אגורות כפי שדרש בתחילה ל-1.03 שקלים ו-1.3 שקלים לנעדרי חלופה וליידע על כל שינוי, "חייבים לשים תקרה אחרת משרדי האוצר, האנרגיה ורשות המים ישתוללו", אמר השר. ההשקעות הדרושות להולכת המים נאמדות בכ-3 מיליארד שקלים וחצי לעשור הקרוב, כאשר קק"ל התחייבה להשקיע 1.2 מיליארד שקל והאוצר וגורמים אחרים ישלימו את 2.4 מיליארד השקלים הנוספים.
במסגרת הדיון הועלתה הצעה להקים קרן לסיוע לחקלאים, במטרה לאחד את כל המאמצים ולתת מענה למצבים חריגים או לחקלאים שצריכים סיוע. השר דיכטר ציין כי באוצר שוכבים לזכות החקלאים 6 מיליארד שקל, ואפשר לקחת מתוכן 3 מיליארד לטובת קרן לסיוע לחקלאים או גידולים מסוימים. כך למשל, מכון וולקני כבר נמצא בפיתוח זני חיטה שיכולים להניב 800-900 קילו לדונם, כשהיעד הבא הוא 1,500 קילו לדונם - במקום 50 קילו. מדובר במהפכה שתביא לצמצום התלות בייבוא חיטה.