
רו“ח גולן זריהן
הדבר יוצר מצב בו למנהלים בתאגיד שנקרא רשות מקומית יש תפקיד מיוחד ואחריות מיוחדת. יש להם למעשה “אחריות עודפת”. הציר המרכזי שנושא בנטל של האחריות התאגידית העודפת הזו הם הגזבר וראש הרשות המקומית. הדבר בא לידי ביטוי בהרבה מאוד אלמנטים בשלבי התכנון והתקצוב, הבקרה והדיווח. למעשה בכל השלבים הללו ישנה אחריות עודפת לראש הרשות והגזבר, זה לצד זה, ולעיתים גם אחריות בלעדית. המשמעות היא שהם חייבים להיות מקצועיים מאוד, להכיר היטב את הנושאים של הניהול הפיננסי המוניציפאלי, את האחריות ואת האתגרים והסיכונים שבאים ביחד איתה. בנוסף, הם חייבים להיות בעלי אישיות מתאימה מבחינת חוסן, כושר ניהול ומנהיגות.
גזברים חדשים המתמנים לתפקיד ברשויות המקומיות מגיעים בד“כ עם רקע בניהול כספי בתאגידים שאינם רשויות מקומיות. כשהם נכנסים לתפקיד הגזבר חלקם מופתע מאד, כיוון שהם נתקלים בסיטואציות ורגולציה שהם אינם מכירים ושונה בהרבה היבטים מהעולם העסקי.
האתגרים של תפקיד הגזבר הם כאלה שמחייבים ידע בניהול פיננסי קלאסי בתאגיד, על כך יש להוסיף שכבות של ידע בדיסציפלינות מוניציפאליות שונות כגון תקצוב, מיסוי מוניציפאלי ותשלומי חובה, פעילות מול המדינה, שיטות בקרה ודיווח המיוחדות רק לשלטון המקומי וכו.‘ לצד האתגרים של הידע הדיסציפלינרי, חשוב שיהיו לגזבר את הכישורים הנדרשים להתנהל בגוף שהוא גם פוליטי ויש בו מורכבות של בעלי תפקידים, נבחרים, רגולציה קיצונית וכו.‘
הגזבר הוא בעל הסמכות הכלכלית הגבוהה ביותר ברשות המקומית. אם מקבילים אותו ל“משרד האוצר המקומי“ הוא גם מנכ“ל המשרד, גם הממונה על התקציבים, החשב הכללי, ראש רשות המיסים וכו.‘ מעבר לכך, הגזבר חייב להיות בעל יכולות גבוהות בניתוח כלכלי של סיטואציות ופרויקטים מורכבים המוצגים בפניו שכן החלק המקצועי בתפקידו משלים את החלק הציבור/פוליטי בסביבת העבודה שלו. חשוב שגזבר ידע להתייעץ ובעיקר שידע לשאול את השאלות הנכונות כדי להגיע להחלטות מיטיבות עבור הרשות המקומית ותושביה.
“טיפ“ שהייתי נותן לגזבר או לבעל תפקיד ניהולי במערך הפיננסי ברשות המקומית - שיזכור תמיד ללמוד ולהתמקצע, ויחד עם זאת שיבין ויקבל את זה שהוא אינו יכול לעשות הכל בעצמו ו/או לדעת הכל. עליו לנהל את התהליכים באמצעות בעלי תפקידים רלוונטיים בכל דיסציפלינה, תוך ביצוע בקרה ראויה. גזבר הוא שילוב של איש מקצוע ברמה גבוהה ומנהל מוכשר, אי אפשר בלי שני הצדדים האלו.
רו“ח גולן זריהן הוא סגן נשיא ומנהל הכספים של אוניברסיטת רייכמן, בעל תארים ראשונים בכלכלה, חשבונאות ומשפטים. גולן הוא גם מנכ“ל החברה הכלכלית של האוניברסיטה, העוסקת בפיתוח הכלכלי והעסקי שלה. מזה שנים גולן משמש גם כמנהל אקדמי של קורס הגזברים ברשויות המקומיות בישראל, ושל הכשרות בנושא ניהול כספי לראשי רשויות ולמנכ“לים בשלטון המקומי. זריהן שימש כמנהל הכספים והגזבר של עיריית הרצליה וכיו“ר איגוד הגזברים ומנהלי הכספים ברשויות המקומיות בישראל.
אוניברסיטת רייכמן היא מהאוניברסיטאות המובילות, והצומחות ביותר בישראל. השנה פתחה האוניברסיטה את בית הספר לרפואה על שם דינה רקנאטי ולמעשה החודש החל ללמוד באוניברסיטה המחזור הראשון של רופאות ורופאי העתיד של ישראל.
מדובר במוסד אקדמי ציוני מוביל ופורץ דרך. אוניברסיטת רייכמן מציעה לסטודנטים שלומדים בה תוכניות לימוד מיוחדות, המשלבות דיסציפלינות חדשניות השואבות את הידע שלהן מהפסיפס הרחב של בתי הספר באוניברסיטה ובכלל זה בתי ספר למשפטים, לממשל, לכלכלה, למדעי המחשב, לקיימות, פסיכולוגיה, תקשורת, מנהל עסקים ויזמות.
באוניברסיטה יש גם בית ספר בינלאומי ע“ש רפאל רקנאטי (RRIS) בו לומדים סטודנטים בתוכניות לימוד מלאות לתארים ראשון ושני בשפה האנגלית. בבית הספר לומדים סטודנטים מכ- 90 (!) מדינות במקצועות שונים ובפסיפס הדומה לזה של התוכניות בעברית. זהו למעשה המוסד האקדמי הכי גדול בארץ לסטודנטים מחו“ל שבאים ללמוד תוכניות לימוד אקדמיות בישראל. חברת הבת של האוניברסיטה, שגולן הוא המנכ“ל שלה, מציעה תוכניות הכשרה למנהלים מהטובות בארץ במגוון תחומים תחת השם FORE לימודי חוץ והכשרת מנהלים. בנוסף, החברה בונה הכשרות מיוחדות לארגונים הגדולים במשק, ואף לחלק מהרשויות המקומיות. החברה הקימה בשיתוף עם Googleוהאוניברסיטה את בית הספר הטוב ביותר בארץ למקצועות GOOGLE AND REICHMAN – ההייטק . TECH SCHOOLבנוסף עוסקת החברה בניהול ומסחור ידע, ,VCנדל“ן וכד.‘ |