צילום: שאטרסטוק
ועדת הכספים בראשות ח"כ משה גפני, קיימה היום (ד`) ישיבה בנושא הצעת המשך תוכנית הסיוע הכלל ארצית לעסקים בשל נזק עקיף ממלחמת חרבות ברזל. יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני פתח את הדיון: "אתמול דנו במתווה הפיצוי לעסקים בצפון, אבל בעקבות המלחמה אנשים לא באים למסעדה, למשרד הנסיעות, אין תיירים שמגיעים לכאן, וזה בכל הארץ, יש עסקים שסביב הנושאים האלה מה המדינה עושה כדי לפצות את האיש שנשאר בלי כלום, בעלי עסקים היו במצב כלכלי קשה תקופה ארוכה בשנה האחרונה, מה אתם עושים?״
שירה עמיאל בן אבא, אג"ת, משרד האוצר טענה בתגובה כי בחודשים נובמבר ודצמבר אושר מתווה ארצי לכלל העסקים, כאשר בחינת מתווה רוחבי לכלל הארץ, מעלה כי גם בשנים רגילות קיימת ירידת מחזורים בהרבה מאוד עסקים.
אורן פסטרנק, תחום ההפקות טען כי יש עסקים שמתחילת השנה הם ללא פיצוי. ״למרות שחלק מהארץ וחלק מהענפים חזרו לשגרה, עדיין יש ענפים שעומדים על ירידת מחזור של 40 ,60, 80 אחוז. הפקות אירועים, כנסים, מסעדות, תיירות, אנחנו אחרי שנה ללא כסף, עסקים נסגרים, אנשים פושטים רגל. גם 25% ירידה מביא עסק לפשיטת רגל, 40% זה כבר עסק מדמם. האוצר אומרים שיש ירידת מחזורים כל שנה, אתם צודקים, יכול להיות שיסתננו למתווה עסקים שהיו יורדים לכל בכל מקרה, מצד שני אי אפשר להשאיר אלפי עסקים שקורסים ופושטים רגל בגלל המצב״. פסטרנק הציע להחיל פיילוט על החודשים ינואר- פברואר, ומתוכם לקבוע כי מי שירד ב-40% ומעלה יהיה זכאי. עוד הוא אמר כי ניתן להשוות את הירידות במחזור לשנתיים ולשלוש אחורה, וכך לראות כי מדובר בעסקים יציבים, חלקם עובדים 20-30 שנה. ״היו גם הנחיות של פיקוד העורף, שתפוסת קהל באירועים היא מוגבלת. זה שבוטלו טיסות זה לא ברור?,״ הוסיף.
ח"כ ולדימיר בליאק: "אין לי טענות לדרג המקצועי, יש פה החלטה של שר האוצר לא לפצות אתכם, מתחילת המלחמה, לא לתת לכם פיצוי. האוצר הביא מתווה בתחילת המלחמה, והתגייסנו ולחצנו אותו מ-4 מיליארד שקל ל-17 וחצי מיליארד. אנחנו יכולים לעשות את זה, אם נתגייס יחד קואליציה ואופוזיציה, כי יש פה אנשים ש-15 חודשים ללא הכנסה ולא קיבלו פיצוי. גם עליית המיסים, ומע"מ, חשמל ומים, כל זה פוגע בעסקים ופוגע בצמיחה"
רועי כהן, ארגון לה"ב אמר: ״נפגשתי עם שר האוצר ועם מנכ"ל המשרד. בקורונה לקחו החלטה להעלות ל-40% את גובה הפגיעה, לקחתי את זה על הגב שלי עם הרבה ביקורת, ביקשתי מהשר סומטריץ את אותה החלטה, אמר לי שב עם הדרגים המקצועיים, אמרתי 5 שנים אני מוכן לקחת אחורה, אח"כ אמרו לי יש ענפים שלא תורמים לצמיחה, אמרתי להם אנחנו מוכנים ללכת לכנסים, אולמות, הפקות, שלא יכניסו ענפים שלא מחוללי צמיחה. כל מה שאני מבקש מכם, זה לחייב את הדרג המקצועי, להביא מתווה שיגדר את כל הסיכונים שלהם, אבל תביאו פתרון לאנשים אמיתיים, שיושבים פה, שאפשר לראות את הירידה שלהם גם ב-60 ו-80 אחוז".
יו"ר הוועדה סיכם את הדיון, ואמר לא בפעם הראשונה בדיוני וועדת הכספים כי הוא מבקש תשובה, ומבקש לדעת מהו המתווה ויחד עם זאת, המשיך ״גם תשובה שלילית היא תשובה, נחליט מה נעשה עם התקציב כתוצאה מזה". השאלה היא האם תשובה שלילית תספק את מאות ואלפי בעלי ובעלות העסקים שנפגעו כתוצאה מהמלחמה המתמשכת.