משרד האנרגיה והתשתיות, באמצעות מיזם "שמש לכולם", ממשיך בקידום מהפכת האנרגיה המתחדשת ברשויות המקומיות. תכנית "המאיץ לאנרגיה מתחדשת בבתי מגורים" מציינת השבוע באירוע חגיגי את סיום השנה הראשונה, במהלכה גיבשו הרשויות המקומיות שהשתתפו בה תכניות פעולה מקומיות שמטרתן לעודד הקמת מערכות אנרגיה מתחדשת בבתי מגורים.

צילום: שאטרסטוק
יישום תכניות אלו יסייע ביצירת מקורות הכנסה לתושבים, בהורדת יוקר המחייה וכמו כן, יסייע בהגעה ליעדי הממשלה לייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת. הרשויות יקדמו, בין השאר, הקמה של מרכזי הדגמה למערכות סולאריות, חיוב הקמת מערכות סולאריות בבתים משותפים חדשים, כנסי תושבים בנושאי התייעלות באנרגיה, שיתוף פעולה עם "תרבות הדיור" על מנת לקדם ערוצי הלוואות להקמת מערכות סולאריות בבתים משותפים, ועוד.
"שמש לכולם" הוא מיזם משותף של משרד האנרגיה והתשתיות, קרן קימת לישראל, הפורום הישראלי לאנרגיה וקרן פילנתרופית גדולה. "שמש לכולם" הוקם במטרה להאיץ את מימוש הפוטנציאל לייצור אנרגיה מתחדשת על גבי מבני מגורים קיימים. מדובר בצעד משמעותי להשגת היעד הלאומי של אנרגיה מתחדשת לשנת 2030 . מעבר לחסכון בחשבון החשמל ולרווח הישיר לתושבים, ייצור האנרגיה בסמוך למוקדי הצריכה יוביל לניצול יעיל של האנרגיה המיוצרת, להפחתת עלויות בהקמת תשתיות הולכה ולשמירה על השטחים הפתוחים, כמו גם לייצור אנרגיה נקייה מפליטות מזהמים התורמת למאבק במשבר האקלים.
בבתים משותפים, התקנת מערכת סולארית על הגג מהווה מקור הכנסה לוועד הבית, ויכולה להגיע לאלפי שקלים בשנה, ללא צורך בהוצאה כספית מצד בעלי הדירות באם מדובר על מודל ליסינג. ההכנסות יוכלו לשמש את ועדי הבתים לתחזוקה שוטפת של השטחים המשותפים בבניין וכך לשמור על מצבו התקין של הבניין לאורך שנים. במודל רכישה שמאפיין בתי מגורים צמודי קרקע, ההכנסה השנתית לבעלי הנכסים יכולה להגיע לסכומים משמעותיים. כך למשל, מערכת מותקנת על גג של כ-80 מ"ר יכולה להניב הכנסה של כ- 12 אלף שקלים בשנה.
18 הרשויות שהשתתפו בתכנית קיבלו סיוע מקצועי וגיבשו תכניות עירוניות לקידום ייצור אנרגיה מתחדשת בקרב התושבים. בשנה השנייה של התכנית, הרשויות ימשיכו לקבל ליווי מקצועי ע"י צוות שמש לכולם על מנת למסד את התכניות בשטחיהן ולהרחיב את היישום במבני המגורים.
הרשויות אשר סיימו את השלב הראשון בתכנית המאיץ לאנרגיה מתחדשת בבתי מגורים (לפי סדר א-ב) הן: אזור, אשדוד, באקה אל גרביה, בוקעתא, בית שמש, דימונה, הרצליה, חיפה, ירושלים, מגדל העמק, מצפה רמון, נס ציונה, פרדס חנה כרכור, פתח תקווה, עכו, ריינה, רהט ושדרות.
שר האנרגיה והתשתיות, אלי כהן: "אנחנו ממשיכים להוביל את מהפכת האנרגיה המתחדשת בישראל, עם הפנים לתושבים ברשויות המקומיות. המשרד רואה בשלטון המקומי מפתח להצלחת העמידה ביעדים הלאומיים, ואני מאמין שכל התושבים בישראל צריכים ליהנות מהרווחים שטמונים באנרגיה מתחדשת - הפחתת פליטות, חוסן וביטחון באנרגיה ורווח כספי. תכנית `המאיץ שמש לכולם לאנרגיה מתחדשת בבתי מגורים` היא דוגמא לעשייה המשותפת שלנו עם השלטון המקומי להובלת אנרגיה מתחדשת בבתי התושבים, ואנו נמשיך בכך בכל המרץ - לרווחת התושבים בישראל ולחיזוק החוסן הקהילתי והאנרגטי במדינה".
יפעת עובדיה לוסקי, יו"ר קק"ל: "קק"ל גאה להיות שותפה במיזם `שמש לכולם` המביא בשורה אמיתית לתושבי ישראל. אנו רואים חשיבות רבה בקידום פתרונות אנרגיה מתחדשת באמצעות הרשויות המקומיות. נמשיך לפעול יחד עם שותפינו למיזם להנגשת אנרגיה סולארית לכלל תושבי ישראל, תוך שמירה על הסביבה ופיתוח בר-קיימא".
עינת דטנר, מנכ"ל עמותת הפורום הישראלי לאנרגיה: "בפורום הישראלי לאנרגיה אנו מאמינים כי הרצון והמחויבות של רשויות מקומיות לקידום אנרגיה מתחדשת יכולים להביא לשינוי מהותי בדעת הקהל ובמוטיבציה של הציבור לפעול בתחום זה. אנו גאים להוביל את תכנית "המאיץ לאנרגיה מתחדשת בבתי מגורים", אליה הצטרפו 18 רשויות מקומיות, שיובילו כל אחת בתחומה ,תכנית לעודד ולסייע לתושבים להקים מערכות סולאריות בבתי המגורים. בהקמת מערכות להפקת אנרגיה סולארית טמון רווח לכולם - לסביבה, לכלכלה, לביטחון האנרגיה לחברה כולה. אנו שמחים על הזכות ללוות את הרשויות במהלכים אלו, ומודים לשותפים שלנו במיזם: קרן קיימת לישראל ומשרד האנרגיה והתשתיות, על שיתוף הפעולה ההדוק לקידום אנרגיה מתחדשת בבתי מגורים".