
צילום: המשרד להגנת הסביבה
מאיה קרבטרי, מנהלת מחלקת סביבה, אקלים ותכנון בפורום ה-15, הנחתה את המושב והציגה את התהליך שעברה הבנייה הירוקה בישראל` מהמעבר ממסמך "רזה" וולונטרי, ועד לתקן מקצועי שעומד בשורה אחת עם תקנים בינלאומיים, במקביל לאימוץ התקן בישראל, מיזמים בודדים, חברות בנייה ורשויות מקומיות בודדות שאימצו את הבנייה הירוקה.
יקיר למדן, ראש תחום בנייה ירוקה במשרד להגנת הסביבה הציג את התקנות הלאומיות המחייבות שנכנסו לתוקפן בסוף שנת 2022, המתבססות על התקן הישראלי לבנייה ירוקה (ת"י 5281). מאז פרסום התקנות נוספו מעל ל 1,500 מבנים חדשים בבנייה ירוקה רק בשנת 2023. נתון שמציב את ישראל בחזית הצמיחה העולמית בבנייה ירוקה. בנוסף, יקיר הציג את השיפורים והשינויים שעובר התקן הישראלי, במסגרת רביזיה מקיפה שעובר בימים אלה, ובכלל זה יתווספו שיטות חדשות להערכת מחזור חיים של המבנה ומדדים לקביעת טביעת הרגל הפחמנית של חומרי הבנייה, שהם כלים קריטיים להפחתת פליטות גזי חממה במגזר הבנייה.
אסף אדמון, מנהל היחידה הסביבתית אילת-אילות, הציג והדגים את ההובלה של שלטון מקומי בתחומי האקלים והסביבה, הציג את העשייה פורצת הדרך של אילת-אילות בתחומים אלה – ובכלל זה את הפיכתו של חבל ארץ רחב המייצר 100% מצריכת החשמל שלו בשעות היום מאנרגיה סולארית וככזה השואף לאיזון פחמני עד לשנת 2030, במסגרת משימת האיזון הפחמני של האיחוד האירופי אליה נבחרה אילת, כאחת מ-112 ערים באירופה ומחוצה לה, שיהפכו לערים חכמות ונקיות מפליטות פחמן עד 2030. העיר מקיימת מספר פרויקטים סביבתיים במימון האיחוד האירופי בתחומי אנרגיה מתחדשת, הפחתת פליטות, תחבורה חכמה ועוד.
אדר` יקיר למדן, ראש תחום בנייה ירוקה במשרד להגנת הסביבה: "המעבר לבנייה ירוקה הוא כלי מרכזי בהפחתת פליטות גזי חממה ובמאבק בשינויי האקלים. באמצעות טכנולוגיות מתקדמות, חומרים בני קיימה ותכנון יעיל, אנו לא רק מפחיתים את ההשפעה הסביבתית של הבנייה, אלא גם יוצרים סביבת חיים בריאה יותר עבור הדורות הבאים."
מאיה קרבטרי, מנהלת מחלקת סביבה, אקלים ותכנון בפורום ה-15: "תהליך קידום הבנייה הירוקה בישראל הוא מודל מוביל ופורץ דרך לקידום אפקטיבי של פעולות התורמות לבלימת משבר האקלים ולהתמודדות עם השפעותיו, והוא הדוגמא הטובה ביותר הלכה למעשה לאופן שבו חדשנות ומנהיגות של ערים מחד ויזמים מאידך יכולה לחולל מהפכה ברמה הלאומית ואפילו ברמה העולמית. אימוץ התקן לבנייה ירוקה על-ידי עיריות פורום ה-15 לפני יותר מעשור, היא שסללה את הדרך לאימוץ הבנייה הירוקה בכל הארץ."
עומר לביא, סמנכ"ל המועצה הישראלית לבנייה ירוקה: "ההצלחה של קידום הבנייה הירוקה בישראל נובעת משיתוף פעולה פורה של כלל בעלי העניין בתחום – דרך היזמים והקבלנים וחברות פרטיות נוספות, דרך החברה האזרחית והאקדמיה, הרשויות המקומיות, וכמובן הממשלה. את ההצלחה הזו אפשר לשכפל!"
אסף אדמון מנהל היחידה לאיכות סביבה אילת חבל אילות: "העיר אילת כעיר הדרומית והחמה ביותר במדינת ישראל שמה לה ליעד להיות מאוזנת פחמנית עד לשנת 2030. במסגרת זו מובילה העיר פרויקטים פורצי דרך, בעיקר בתחומי האנרגיה המתחדשת והפחתת פליטות בעיר ובתעשיית המלונות, באמצעות פתרונות טכנולוגיים, לוגיסטיים והתנהגותיים. אני מאמין, שתודות לשיתופי פעולה פורים בארץ ובחו"ל, ובהתאם לחזון שמוביל ראש העירייה – אלי לנקרי, העיר אילת תוכל להוות בשנים הקרובות עיר מודל, שתסייע רבות למדינת ישראל לעמוד ביעדי האקלים שלה"