לאחר דיונים ממושכים אישרה היום (ב`) ועדת החינוך, התרבות והספורט לקריאה שניה ושלישית את הצעת חוק התקנת מצלמות לשם הגנה על פעוטות במעונות יום. הצעת החוק הפרטית של חברי הכנסת אופיר כץ, רון כץ ויוסף עטאונה מבקשת לתקן את "חוק המצלמות" משנת 2018, כך שלהורים לילדים בגילאי לידה עד שלוש תתאפשר צפייה במתרחש בגן (למעט מעון יום שיקומי) בזמן אמת או באמצעות צפייה עתית.
צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת
מסלול הצפייה העתית יאפשר לנציגות של הורי פעוטות צפייה בשטח המעון, יחד עם מפעיל הגן והיא לא תעלה על פעם בשבוע. מסלול אחר של צפייה עתית מרחוק יתאפשר לכלל ההורים אחת לחודש, כשהצפייה תתקיים בערוץ מאובטח באמצעות הרשאת צפייה. מלבד שני מסלולים אלה, הצעת החוק מאפשרת מסלול צפייה אונליין לכל ההורים.
בכל מקרה, הצעת החוק מתבססת על הסדר וולונטרי שיציע מפעיל הגן ויוכל לצאת לפועל רק לאחר הסכמת 100% מההורים כאשר מדובר באמצע שנה. מפעילי המעון יחויבו להודיע למשרד החינוך באיזה מסלול מבין השלושה בחרו, ואחת לשנה ידווח על כך המשרד לוועדת החינוך. באשר לאפשרות צפייה של בעלת המעון בצילומי הגן, יחד עם מפקחת המשרד שתגיע לביקור שגרתי, הודיע יו"ר הוועדה כי הנושא יופיע בהצעת החוק הממשלתית שתובא לוועדה בשבועות הקרובים: "ראוי שמנהלות יהיו שותפות למהלך הזה ואנחנו נשלים את החקיקה הזו בחקיקה הממשלתית."
צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת
בנוסף, בחקיקה שאושרה יידרש מפעיל מעון היום להבהיר להורים את האיסורים החלים בעת צפייה בזמן אמת בחומרים המצולמים, ובכלל זה האיסור על העתקת הצילומים והעברתם לגורמים לא מורשים. את הצילומים יידרש מפעיל המעון לשמור למשך 30 ימים. לאור דיוני הוועדה, נוסף בהצעת החוק סעיף הקובע כי הרשות להגנת פרטיות תפרסם הנחיות למפעילי המעונות, מנהלי המערכת והורי הפעוטות בענין אבטחת מידע ושמירה על פרטיות.
לדרישת הוועדה, נוסף בחקיקה סעיף חובת התקנת מערכת חיווי תקינות (ניטור) בגנים שיבחרו להפעיל מצלמות. מדובר במערכת חיצונית למערכת המצלמות, בעלת הגנת סייבר מתאימה, הכוללת רכיב המאפשר שליחת חיווי למערכת מרכזית, המתריע על תקלה בביצועי מערכת המצלמות לרבות ברכיב ההקלטה. מערכת זו לא דורשת הוצאה מצד בעלי הגנים הפרטיים, הסבירו נציגי משרד החינוך, והיא תפעל כפי שמופעלת עתה על ידם במעונות הסמל. יו"ר הוועדה ח"כ טייב: "זה ישדרג את חוק המצלמות באלף רמות." מנכ"ל איחוד גני הילדים חנן דגן: "לחייב אותנו במערכת ניטור זה להגיד שלא סומכים עלינו. מערכת הניטור לא מתריעה רק שהמערכת לא עובדת, אלא גם ברגע שנוגעים בארון שבו היא מותקנת".
נציג משרד החינוך התחייב בפני הוועדה כי המשרד יישא בעלויות מבחינת עשרות תקני כוח האדם שיידרשו לפיקוח במסגרת יישום החוק. במהלך הדיונים הדגישה סגנית היועצת המשפטית למשרד החינוך כי המשרד לא יטפל במערכת היחסים בין מנהלת המעון להורים לענין המצלמות המקוונות כמו ענין הסיסמאות, הימים שצריך להיפגש לצפייה וגם לא לענין המערכות עצמן – מבחינת אבטחת מידע. המשרד לא יפקח על אבטחת המידע, אבל הוא כן יקבל את הדיווח מהמפעילים. "בנוגע לעבירות של אלימות ופדגוגיה שיעלו מהצפייה במצלמות - המשרד יטפל", אמרה.
צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת
נציגי גני הילדים הפרטיים התנגדו להצעת החוק. מנכ"ל התאחדות מעונות היום הפרטיים יניב בר אור כינה את החוק "פופוליסטי והזוי". מנכ"ל איחוד גני הילדים חנן דגן: "נקרא לגנים לא לקבל אף אחד מהמסלולים, כאות מחאה." מנכ"ל איגוד גני הילדים הפרטיים קרן אוחנה איוס תקפה את מציעי החוק: "אם לא הייתם מתייחסים אלינו מראש כעברייניות לא היינו מגיעים לחוק הזה. לפי החוק, כל הדרכים מובילות לנווה תרצה. אתם גומרים למטפלות את החיים."
יוזם הצעת החוק ח"כ אופיר כץ: "זהו יום היסטורי וחשוב. עבודה קשה ומאומצת תגיע להשלמה בקרוב עם ההצבעה במליאת הכנסת. ביטחון הילדים מעל הכל, זה תמיד לנגד עיניי ואל מול ערך זה אני פועל. אני מודה למטה המאבק למען הילדים על עבודת קודש, ובמיוחד לאלונה דניאל שמובילה ומצילה ילדים על בסיס יום יומי.״
יו"ר הוועדה ח"כ יוסף טייב: "טובת הילדים היא לנגד עינינו. 99 אחוז מהגננות והמטפלות והסייעות עושות עבודה מסורה אבל יש עשבים שוטים."