עין נטפים, תאגיד המים והביוב של אילת, מתנהל בסביבה מיוחדת ורגישה ומשכך עושה במסגרת פעילותו השוטפת רבות לשמירה על ערכי הטבע באזור- ים סוף, חופי הים והמדבר. כבר בשנת 2020, החליט התאגיד ליזום באופן אקטיבי פעולות שיעזרו לסביבה ולא רק ישמרו עליה. ההזדמנות נקרתה בדרכו עם פרסום קול קורא של המשרד להגנת הסביבה, ל"תמיכה בחדשנות בהטמעת שיקולי המגוון הביולוגי בחברות".
חן סלטי, מנכ"לית עין נטפיםכידוע, אילת והערבה מהווים נתיב משמעותי בנדידת הציפורים בדרכן לאפריקה וחזרה לאירופה. מדובר במיליוני עופות נודדים. בין מיני העופות: להקות פלמינגו, תמירון, עקב מזרחי, שלדג, קורמורן, סלעית, חנקן ועוד.
בשל החשיבות הבינלאומית העצומה של אילת במסלול הנדידה, מבקרים באילת מדי שנה כ- 5,000 צפרים, מחו"ל ומישראל.
מאגר הקולחין של התאגיד, הוא אחד ממוקדי המשיכה המרכזיים והמשמעותיים לציפורים במרחב אילת, הנוחתות בו לצרכי מנוחה, שתיה והתאוששות.
אולם, מדובר במתקן הנדסי חשוב המנוהל עפ"י שיקולי תפקוד והפעלה.
יתרה מכך. בגלל היותו מתקן הנדסי סגור, הביקור בו נמנע מאלפי הצפרים המגיעים למרחב.
וכך, בשיתוף ובהובלת מנהל פארק הצפרות באילת, מר נועם וייס, החל התאגיד במסע מעניין שעיקרו מניעת פגיעה במגוון הקיים, שיפורו והרחבתו ככל שניתן ובנוסף, התאמת האתר לקליטת קהל, על מנת שניתן יהיה להנות מיופי המקום וממגוון הציפורים המגיעות אליו, כל זאת תוך שמירה על פעילותו ההנדסית של המתקן ותפקודו המלא.
עם סיום התכנון, במימון הקול הקורא, פנה התאגיד לקרן לשטחים פתוחים באמצעות רשות ניקוז ערבה שנרתמה לאתגר המעניין, ובימים אלו מסתיים השלב הראשון בהכנת האתר לכניסת מבקרים, לאחר שבמהלך השנים, התאים התאגיד את המתקן להגנה על הציפורים המגיעות, לבניית נקודות שתיה ומנוחה, ולטיפול במפגעים סביבתיים ובטיחותיים ( לציפורים).
מאגר קולחין עין נטפים. צילום: מיכאל סימיונוביךתקוותו של התאגיד, כי פרויקט זה יהווה דוגמא מוצלחת לאתגר ולפוטנציאל הקיים בהתאמת מאגרי מים מלאכותיים ומתקנים הנדסיים לשיפור תפקודם עבור הטבע, הצפרות והתיירות ולעיר אילת תתווסף אטרקציה חדשה.