
רם סידיס, מנכ”ל משכ”ל
רם, ספר לנו על תפקידה של החברה למשק וכלכלה בסיוע לרשויות המקומיות בישראל
סידיס: “החברה למשק וכלכלה הוקמה במטרה לשמש כזרוע ביצועית של השלטון המקומי בישראל. אנחנו מספקים לרשויות פתרונות כוללים בתחומי הרכש, הבינוי והתשתיות, תוך הקפדה על יעילות כלכלית, איכות ושקיפות.
אחד היתרונות המרכזיים שלנו הוא היכולת לקצר תהליכים ולחסוך זמן יקר לרשויות. באמצעות מכרזי המסגרת שלנו, רשות יכולה להתקשר עם ספקים וקבלנים שכבר עברו תהליך בחירה קפדני, ובכך לקצר משמעותית את זמן ההתארגנות לפרויקטים.
אנחנו נמצאים בתקופה מאתגרת במיוחד - המצב הביטחוני, אילוצי תקציב ומחסור בכוח אדם מקצועי. דווקא בתקופה כזו, היתרון של עבודה עם גוף מקצועי כמו משכ״ל בולט במיוחד. אנחנו מביאים לשולחן ידע, ניסיון ומומחיות שנצברו לאורך עשרות שנים, יחד עם חשיבה חדשנית ויכולת להתאים את הפתרונות לצרכים המשתנים של הרשויות.“
מה החברה מציעה לרשויות על מנת לנהל ביעילות את הבניה של מוסדות חינוך וציבור בשכונות החדשות?
סידיס: “כשמדובר בפרויקטים בהיקף משמעותי , פיתחנו מודל ייחודי של מנהלות ייעודיות לניהול הקמת מוסדות חינוך וציבור ברשויות המקומיות. מדובר בפתרון כולל שמלווה את הרשות מהשלב הראשוני של הפרויקט ועד למסירת המפתח.
המנהלת משמשת כ‘מנהל-על‘ עבור הרשות המקומית, והיא אחראית על התיאום בין כל הגורמים המעורבים בפרויקט. זה חוסך לרשות המון כאבי ראש ומשאבים, ומבטיח שהפרויקט יבוצע בצורה המיטבית והיעילה ביותר. אבקש מאיל להרחיב על ההיבטים המקצועיים של המנהלת.“

איל שורצמן, סמנכ“ל בינוי במשכ“ל
איל שורצמן: “המנהלת שאנחנו מקימים מספקת ניהול הנדסי ופיננסי מקיף לשלב הקדם-ביצוע, כולל ניהול תכנון וליווי סטטוטורי מול הוועדות השונות. אנחנו עובדים מול כל הגופים המתקצבים - משרד החינוך, מפעל הפיס, משרד השיכון, משרד התרבות והספורט ועוד - ומוודאים שהפרויקט עומד בכל הדרישות והסטנדרטים שלהם.
יתרון משמעותי של המנהלת הוא שהיא מאגדת תחת קורת גג אחת את כל המומחים הנדרשים - מהנדסים, אדריכלים, יועצים, מפקחים וכדומה. זה מבטיח תיאום מקסימלי ומונע את ה‘נפילה בין הכיסאות‘ שקורית לא פעם בפרויקטים מורכבים.
בנוסף, המנהלת מלווה את הרשות גם בניהול התקציבי של הפרויקט, ומסייעת במיצוי מקסימלי של תקציבים ממשרדי הממשלה השונים. זה נושא קריטי בימים אלה, כשהרשויות נאלצות להתמודד עם אילוצי תקציב משמעותיים. כאמור את המנהלת אנו מקימים אך ורק במקומות בהם מדובר על פרויקטים גדולים של עשרות ומאות מיליונים.“
נושא חשוב נוסף הוא שילוב שימושי קרקע. רשויות שואפות לנצל את המשאבים שלה בצורה טובה יותר. כיצד החברה למשק וכלכלה מיישמת עקרון זה בפרויקטים שלה?
סידיס: “אנו מאמינים כי תכנון מוניציפלי מיטבי צריך לשאוף ליצירת מרחבים רב-תכליתיים, המשרתים את צרכי התושבים לאורך כל שעות היום. לכן, במכרזים שאנו יוזמים, אנו שמים דגש מיוחד על עירוב שימושים. לדוגמה, אנו מקדמים שילוב של גני ילדים ומעונות במספר קומות, תוך שילוב תחנות טיפת חלב או משרדים להשכרה כחלק אינטגרלי מהפרויקט. גישה זו מאפשרת ניצול מיטבי של המבנים והחצרות גם לפעילויות אחר הצהריים, ובכך מייצרת ערך מוסף משמעותי לקהילה.
יתרה מכך, לאחרונה הרחבנו את סל השירותים שלנו ואנו מסייעים כעת לרשויות בנושא איתור שטחים חומים ובדיקת היתכנות לבניית פרויקטים מניבים על שטחים אלו. אנו מבצעים בחינה מדוקדקת של כלל האפשרויות ומפיקים דו“ח מפורט הכולל צפי הוצאות והכנסות עבור המבנה המתוכנן. אנו מאמינים כי על ידי ייזום שטח חום לשטח מניב, אנו מעניקים לרשות כלי עוצמתי לייצר מקור הכנסה נוסף המסייע לשפר את עצמאותה הכלכלית.“
שורצמן: “עירוב שימושים הוא בהחלט אחד הנושאים החמים ביותר בתחום התכנון והבנייה כיום. המטרה היא לנצל בצורה מיטבית את המשאב היקר של הקרקע, ולהפיק את המקסימום מכל מבנה ציבורי. צברנו ניסיון רב בנושא הנושא ואנו מספקים פתרונות יצירתיים לצרכים השונים“.
סידיס: “חשוב להדגיש שבפרויקטים שנמצאו מתאימים, נעשה ייעוץ להכנת תוכנית כלכלית על מנת לאפשר לרשות להפוך את הפרויקט למניב. זה חלק מהתפיסה שלנו שמבנה ציבורי לא חייב להיות רק מרכז הוצאות, אלא יכול גם להיות מקור הכנסה לרשות.
דוגמה מצוינת לכך היא האצטדיון שבנינו באבו גוש, שם שילבנו שטחי מסחר להשכרה. זה מאפשר לרשות המקומית להחזיר חלק מההשקעה בפרויקט באמצעות הכנסות מדמי השכירות.“

אצטדיון באבו-גוש. צילום: משכ״ל
אילו יוזמות ומכרזים חדשים החברה מקדמת כעת שיכולים לעניין את הרשויות המקומיות?
סידיס: “אנו נמצאים בתנופה מתמדת של פיתוח יוזמות חדשות. בין המכרזים הבולטים שנמצאים כעת בבדיקה מול משרד הפנים, ניתן לציין מכרז לבניית מגורים להשכרה ארוכת טווח על שטחים חומים. פרויקטים מסוג זה טומנים בחובם יתרונות רבים עבור הרשויות, ביניהם חיסכון משמעותי בעלויות הקרקע והפוטנציאל להשבחת הנכס לאורך זמן.
שורצמן: מכרז חדש נוסף הוא מכרז לבחירת מתכננים למבני חינוך וציבור ואולמות ספורט. מדובר במודל חדשני שמטרתו לייעל את תהליך בחירת האדריכלים. במקום הליך ארוך ומורכב, הרשויות יוכלו לבחור מתוך רשימה של אדריכלים מנוסים שנבחרו בקפידה, וזאת באמצעות הליך תחרות קצר וממוקד המתאים לפרויקט הספציפי.“
מאז השביעי לאוקטובר, ענף הבניה נמצא במחסור בכח אדם בכלל ובפועלי בניין בפרט. כיצד אתם מתמודדים עם האתגר הזה? שורצמן: “באמת סוגיה מאתגרת שמשפיעה על כל ענף הבנייה בישראל, במיוחד בתקופה הנוכחית. אנחנו במשכ“ל מתמודדים עם האתגר הזה במספר דרכים.
ראשית, אנחנו מקדמים אימוץ שיטות בנייה טרומיות וטכנולוגיות מתקדמות. בשיטות אלה, רוב העבודה מבוצעת בצורה מבוקרת במפעל, מה שמצמצם משמעותית את הצורך בהעסקת מספר רב של פועלים בשטח. זה לא רק פותר את בעיית כוח האדם, אלא גם מאפשר לשלוט טוב יותר באיכות הביצוע ולקצר את לוחות הזמנים.
במקביל, אנחנו מסייעים לקבלנים שעובדים איתנו על מנת שיוכלו להתארגן עם קבוצות של עובדים מחו“ל - מהודו, סרי לנקה, סין ועוד - בנוסף לפועלים המורשים לעבודה בארץ. זה מאפשר להם להמשיך לעמוד בלוחות הזמנים ובסטנדרטים הגבוהים שאנחנו דורשים.“
סידיס: “חשוב להדגיש שהמעבר לשיטות בנייה מתקדמות אינו רק פתרון למצוקת כוח האדם, אלא גם מהלך אסטרטגי שמקדם את ענף הבנייה בישראל קדימה. שיטות אלה מאפשרות בנייה איכותית יותר, מהירה יותר וירוקה יותר.
אנחנו רואים את עצמנו כמובילי חדשנות בתחום, ופועלים להטמעת טכנולוגיות ושיטות עבודה מתקדמות בכל הפרויקטים שלנו. זה חלק מהערך המוסף שאנחנו מביאים לרשויות המקומיות - לא רק פתרון טכני לביצוע הפרויקט, אלא גם חשיבה קדימה על טובת הרשות בטווח הארוך.“
לסיכום, איזה מסר תרצו להעביר למהנדסי הערים ולמקבלי ההחלטות ברשויות המקומיות?
סידיס: “המסר המרכזי שלי הוא שבמציאות המורכבת של ימינו, שיתוף פעולה הוא המפתח להצלחה. החברה למשק וכלכלה היא לא רק ספק שירותים, אלא שותף אסטרטגי שיכול לסייע לרשויות להתמודד עם האתגרים שעומדים בפניהן ולממש את החזון שלהן.
אנחנו מביאים לשולחן ניסיון של עשרות שנים, צוות מקצועי מהשורה הראשונה, וראייה מערכתית שמתחשבת בכל ההיבטים של הפרויקט - הנדסיים, כלכליים, סביבתיים וחברתיים. בזכות היקף הפעילות שלנו, אנחנו גם יכולים להציע לרשויות יתרון לגודל משמעותי, שמתבטא בחיסכון כספי ובשיפור האיכות.“
שורצמן“: אני מצטרף לדברים של רם ומוסיף שהדלת שלנו תמיד פתוחה. אנחנו מזמינים את מהנדסי הערים ואת מקבלי ההחלטות ברשויות לפנות אלינו כבר בשלבים הראשוניים של התכנון, כדי שנוכל לסייע להם למקסם את התועלת מהפרויקטים שלהם.
כל רשות היא עולם ומלואו, עם צרכים, אתגרים ומאפיינים ייחודיים. היתרון של העבודה עם משכ“ל הוא שאנחנו יודעים להתאים את הפתרונות שלנו לצרכים הספציפיים של כל רשות, ולהציע מענה מקיף וכולל שמביא בחשבון את כל ההיבטים הרלוונטיים.“ |