
הכלי המשודרג של פרוגרמה עירונית דינאמית התפתח בשש השנים האחרונות ונמצא בתהליך התחדשות רציף, מותאם להתקדמות מהירה של הטכנולוגיה והמציאות המשתנה ללא הרף. במציאות זו, ישנו צורך גובר להתבסס על נתונים קונקרטיים ולא על הערכות בלבד, כדי לתכנן ולנהל את המרחב העירוני ביעילות.
הכלי הדינאמי: התפתחות מתמדת בעולם התכנון העירוניבניגוד לפרוגרמה סטטית, שמציגה תמונת מצב קבועה, הפרוגרמה הדינמית משלבת מידע דמוגרפי, תכנוני, נכסים ושטחי ציבור, נתונים כלכליים ומרחביים. בכך, היא מאפשרת בחינת תרחישים עתידיים מגוונים, בהתבסס על מגמות והנחות עבודה משתנות, ומספקת לרשויות את הכלים הנדרשים לעצב עתיד עירוני טוב יותר.
רמת גן, בית שמש, חדרה, רמלה, טירת כרמל, רחובות, באר שבע ורמת השרון הן חלק מהרשויות העושות שימוש בפרוגרמה עירונית דינאמית בתחומן. אליהן מצטרפות עיריות בודדות נוספות אשר הבינו את החשיבות שבהשקעה בכלי הייחודי והמתקדם.
דינמיות מובנת המגיבה לכל שינוי או אתגרפרוגרמה עירונית דינאמית מאפשרת שילוב נתונים ממגוון תחומים ומקורות, לכדי תמונה מלאה ומקיפה המשתנה בהתאמה לכל מידע המשתנה או המתווסף לבסיס הנתונים. בניגוד לפרוגרמה הסטטית המסורתית, שמחייבת עדכון ידני או התערבות יזומה רק כאשר עולה צורך, מדובר במתודולוגיה סדורה המאפשרת דינמיות מובנית.
בזכות יתרון זה הפרוגרמה מעניקה לרשויות את היכולת להגיב במהירות וביעילות לכל אתגר שעולה במרחב העירוני: גישור פערים בין תכנון לביצוע במציאות דינאמית; תכנון מבני ציבור ושצ“פים בהתאם לצרכים עדכניים; ניהול התחדשות עירונית תוך התאמת התשתיות הקיימות; אספקת נתונים לבחינת הכדאיות הכלכלית בקידום פרויקטים חדשים; התאמת שירותים עירוניים לאוכלוסייה משתנה על פי נתונים דמוגרפיים מדויקים; מתן בסיס לוגי לתכנון וניתוב תקציבים ויצירת תמונת מצב עדכנית של המרחב העירוני גם על ציר הזמן, במטרה להיערך לשינויים ולא רק להגיב להם.
עיריית רמת גן: פרוגרמה דינאמית ככלי לקבלת החלטות במצבי חירום ושגרה
״לא רוצה לחשוב מה היה קורה אם זה היה בשעת לימודים“ אמר ראש העיר רמת גן שאמה הכהן, בראיון ל-YNET, לאחר שבלילה שבין ה-18 ל-19 לדצמבר 2024 נפגע בית ספר יסודי ברמת אפעל בעקבות שיגור טיל קרקע-קרקע מתימן. הפגיעה הובילה להתמוטטות המבנה המרכזי של בית הספר ונזק נגרם למכוניות ולבתים סמוכים.
בעיריית רמת גן, כמו בעיריות רבות אחרות, קיימת דרישה להתרכז בפעולות רבות במצבי חירום. אולם, עיריית רמת גן מתהדרת בכלי ייחודי: פרוגרמה דינאמית, המסייעת בקבלת החלטות מהירות ויעילות בהתבסס על נתונים, גם כאשר אלו משתנים באופן פתאומי.
עיריית רמת גן מובילה אסטרטגיה ניהולית חכמה ודינאמית, תוך שימוש, בין היתר, בפרוגרמה העירונית ככלי לעיצוב עתיד העיר. אגפי העירייה פועלים מתוך ראייה רחבה ועתידית, מתכננים בקפידה את צרכי הציבור במגוון תחומים: פרויקטים חדשים, ליווי צוותי היגוי לפיתוח מוסדות חינוך ומוסדות ציבור, מעקב אחר היתרים והערכת קצב האכלוס, ניתוחים כלכליים, קידום מסמכי מדיניות, ודשבורד מיפוי מרחבי מקוון המאפשר קבלת החלטות המשלבות שיקולים ותרחישים דמוגרפיים עתידיים.
כיצד הפרוגרמה הדינאמית סייעה לעירייה בזמן חירום?
ניהול דאטה עירוני בשעת חירום אפשר לצוות המקצועי של העירייה לזהות במהירות את התשתיות הציבוריות שנפגעו, להעריך את תרומתם היחסית של השירותים הציבוריים האחרים בעיר וכן לאמוד את כושר הקליטה של מוסדות חינוך חלופיים—בהתאם לפריסה המרחבית של מגורי התלמידים. בזמן קצר, מקבלי ההחלטות ברשות קיבלו מספר פתרונות מיידיים שאפשרו לשבץ מחדש את התלמידים לפי זמינות וקרבה. לטווח רחוק יותר, הוצגו מספר חלופות תכנון לשיקום המבנה שנהרס, תוך התייחסות לשיקולים תכנוניים נוספים, במיוחד לאור העובדה שבסמוך לאזור מוקמות שכונות חדשות.ראוי לציין, כי מלבד כלי הפרוגרמה, בפני עיריית רמת-גן כלי חירום רבים ומגוונים נוספים, שסייעו במידה רבה לתפקוד יעיל ונכון בעת התקרית.
מה ייחודי בפרוגרמה העירונית הדינאמית?הפרוגרמה העירונית הדינאמית פועלת כמערכת אינטגרטיבית המשלבת מידע ממגוון מקורות: מצאי יחידות דיור ותושבים (קיימים ועתידיים), שטחי ומבני ציבור זמינים ומתוכננים, גודל משקי בית- בהווה ובנקודות זמן עתידיות, מדיניות עירונית והנחיות תכנון רשמיות. היא מפלחת את האוכלוסייה לפי מאפיינים דמוגרפיים, מנתחת מגמות ומייצרת תרחישים עתידיים אפשריים. באמצעות ממשקים דיגיטליים, הפרוגרמה מספקת נתונים מעודכנים בזמן אמת עד כמה שניתן ומאפשרת למקבלי ההחלטות ברשות לקבל החלטות מושכלות ומבוססות דאטה.

יותם צברי, מתכנן ערים, מומחה לפרוגרמות עירוניות, חברת .AVIV צילום: יפעת יוגב
המציאות מחייבת פרוגרמה דינאמיתלמרות ההתקדמות הניכרת בשנים האחרונות בתחום ניהול המידע והיתרונות הברורים של הכלי, רבות מהרשויות המקומיות לא נהנות מיישום פרוגרמה עירונית דינאמית. יש לכך מספר סיבות עיקריות:
ראשית, לעיתים קיים פער בהבנה לגבי הפוטנציאל הטמון בכלי זה - לא רק כאמצעי תכנוני, אלא כמנוע אסטרטגי המאפשר קבלת החלטות מושכלות יותר.
שנית, הנחה שגויה גורמת לרבים להעריך כי מדובר בכלי יקר ליישום ולתחזוקה. בפועל, הוכח לא אחת שהשימוש בפרוגרמה דינאמית מייעל את המשאבים, ובסופו של דבר מביא לרווחיות רבה יותר לרשות בטווח הארוך. בנוסף, חשוב לציין כי על מנת להפעיל את הפרוגרמה הדינמית באופן מיטבי, יש צורך בגורם עירוני מיומן שיבצע את ההפעלה השוטפת—מה שאינו תמיד זמין ברשויות.
מדובר בחסמים שניתנים לפתרון. “כיום קיימים מודלים גמישים לשיתופי פעולה עם גורמים חיצוניים“ אומר יותם צברי, מתכנן ערים ומומחה לפרוגרמות עירונית מחברת .AVIV “השירותים כוללים פיתוח והתאמה של מודל הפרוגרמה לצרכים העירוניים, הטמעה הדרגתית ואפקטיבית. מעבר ליתרונות התכנוניים והתפעוליים, לא כל גורמי המקצוע ברשות מודעים לעובדה כי הפרוגרמה הדינאמית יכולה להוות גם כלי הדמיה כלכלי מתקדם המאפשר להעריך את ההשפעה של כל תכנית (לשכונה, לפינוי בינוי, להקמת מרכז מסחרי) על תזרים ההכנסות וההוצאות של הרשות״.
העיר של ימינו זקוקה לפרוגרמה עירונית דינאמית - לא ככלי תכנוני בלבד, אלא כתשתית אסטרטגית לניהול וקבלת החלטות. בעוד שהשימוש בפרוגרמה באופן מסורתי היה חלק מתהליכי תכנון ארוכי טווח, המעבר לפרוגרמה דינאמית מבוססת דאטה מציב רף חדש ביכולת התגובה וההסתגלות של עיר למצבים משתנים.