
צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
דיון סגור וחסר תקדים התקיים אתמול (ראשון) בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת בהשתתפות שר הביטחון ישראל כ"ץ ובראשות ח"כ יולי יואל אדלשטיין. שר הביטחון ערך סקירה ביטחונית ולאחריה השיב לשאלות והתייחס לנושאים שהעלו חברי הוועדה.
שר הביטחון התייחס לרצועת עזה והבהיר, "לא נאפשר מציאות שבמסגרתה לא תהיה רצועת ביטחון סביב הרצועה, גם בזמן הפסקת אש וגם באופן קבוע". לדבריו, צה"ל לא יאפשר מגע בין האויב לתושבים, "חייבים לתת לתושבים מרחב ביטחון ולפעול למניעת הברחת נשק לתוך הרצועה", אמר.
השר פירט בפני חברי הוועדה את התכניות למבצע מרכבות גדעון ואמר כי "השאיפה היא ליצור את התנאים להשגת המטרות בדרך שתאפשר לסיים את המלחמה – פירוז עזה מנשק, הגליית ראשי חמאס ושחרור כל החטופים".
בנוגע לנושא הסיוע ההומניטרי אמר השר: "כרגע לא נכנס שום סיוע". הוא הוסיף כי אם יוחלט על הכנסת סיוע בהמשך, זה יהיה אך ורק לאזורים מוגדרים עם בדיקה קפדנית של כל מי שנכנס לאזורים אלה, תוך וידוא שהסיוע לא יגיע לחמאס. "ההחלטות מתקבלות על ידי הדרג המדיני ולא על ידי אף גורם אחר".
"תגובה תקיפה לכל הפרה בגזרת הצפון"בהתייחסו לגזרת לבנון אמר שר הביטחון כי מרגע כניסתו לתפקיד לאחר חתימת ההסכם, צה"ל אוכף אותו באופן חד משמעי מול כל הפרה ואיום. עוד ציין כי הנקודות בשליטת צה"ל אינן מתוחמות בזמן אלא תלויות מצב. "המסר של ישראל הוא שממשלת לבנון אחראית על ירי משטחה והשאיפה היא שההסדר בצפון אכן יתממש".
כ"ץ התייחס גם לגזרה הסורית ואמר כי לא עניינה של ישראל לקבוע את אופי המשטר הסורי אלא לדאוג לביטחונה. לדבריו, ישראל פועלת להסרת איומים אסטרטגיים ולשמירה על שמיים פתוחים בגזרה. "ישראל העבירה מסר ברור כי לא תאפשר פגיעה בדרוזים באזור".
שר הביטחון התייחס לגזרת איו"ש ואמר, כי "המודל של פשיטות חוזרות ונשנות הביא לתועלת מוגבלת. לכן הנחיתי להיכנס בעוצמה למחנות הפליטים שהפכו לחממה של טרור ולהישאר בהם לפחות עד סוף השנה". השור הוסיף, "מדובר בפעילות הכי משמעותית באזורים אלה מאז מלחמת השחרור".
חוק הגיוס – דרושה הסכמה חרדיתביחס לחוק הגיוס אמר השר כי חוק הגיוס הנמצא על שולחן הוועדה, "כולם מסכימים שמדובר בדבר דרמטי ומשמעותי, גם ברמה הערכית וגם ברמה המעשית כיוון שצה"ל זקוק לחיילים. אני בעד שחרדים ישרתו שירות משמעותי תוך שמירה על עולם התורה ומוגנות לשמירה על אורח החיים של מי שמשרת".
שר הביטחון הבהיר כי הוא מאמין כי "אין דרך אחרת לשינוי המצב אלא באמצעות חקיקה בהסכמה" — כלומר, "בתמיכת חברי הכנסת וההנהגה החרדית". לדבריו, גם בדיונים עם גורמי המקצוע בצה"ל צוין כי "יהיה קשה עד בלתי אפשרי לשנות את המצב ללא הסכמה רחבה". עוד הוסיף כי ניסיון לגייס בדרכים אחרות, כגון "החלטות של בית המשפט", לא יוביל לגיוס בפועל. כץ ציין כי לדעתו גם "הציבור החרדי מודע לגודל השעה, לנחיצות הגיוס ולהקרבה הנדרשת", והוא מאמין כי "נקודת מפגש כזו, שלא הייתה עד היום, עדיין אפשרית".