
צילום: שאטרסטוק
משרד האנרגיה הצהיר לא אחת שהרשויות המקומיות בישראל הן “שחקן מרכזי“ בקידום היעדים הלאומיים שלנו בתחום האנרגיה. איך אתה רואה את הדברים? ״אנחנו נמצאים בעיצומה של מהפכה. משרד האנרגיה והתשתיות כבר לא רק רגולטור, אלא שותף, מתכלל, מסייע מבחינה תקציבית ומניע מהלכים בשטח. הרשויות המקומיות הן הזרוע הביצועית שלנו והן גם מפתח לעמידה ביעדים הלאומיים, ובראשם: ייצור 30% מהחשמל מאנרגיות מתחדשות עד 2030. זה לא יקרה בלי הרשויות, ולכן אנחנו עובדים איתן יום-יום, מעניקים מענקים, ייעוץ, ליווי מקצועי ופתרונות מימון מותאמים כדי לאפשר להן קרקע טובה לפעול, וביחד להשיג את היעדים השאפתניים שהמדינה הציבה לעצמה בתחום“.
אנחנו שומעים על תכנית “המאיץ“ של המשרד, אליה הצטרפו החודש עוד 25 רשויות מקומיות. מה הופך את התכנית לכל כך משמעותית מבחינתכם?״המאיץ היא תכנית הדגל שלנו לבניית יכולות בשלטון המקומי. לאחרונה, הרחבנו את הפעילות ונבחרו עוד 25 רשויות למחזור השלישי של הפרויקט, כולל ערים גדולות, מועצות אזוריות ויישובים מהמגזר הערבי. כל רשות מקבלת ייעוץ ממומחים, כלים שפותחו במיוחד עבור השלטון המקומי, וסיוע בגיבוש תכנית פעולה, מהשאלות הגדולות ועד לפרויקטים ספציפיים. בהובלת השר, אלי כהן, ששם דגש על העבודה עם הרשויות המקומיות, ובעזרת ‘המאיץ‘, אנחנו מצליחים לעודד רשויות לשפר יכולות בתחום החיסכון באנרגיה, טעינה חשמלית, אגירת אנרגיה וקידום של אנרגיות מתחדשות. מדובר בכלי משמעותי שמביא ערך רב לרשות ויכול להביא אותה גם לחיסכון כלכלי, אבל לא פחות מכך גם להתמודדות טובה יותר בשעת חירום, תוך הקמה של תשתיות שיאפשרו לרשויות לאגור אנרגיה“.
המשרד שלך גם הוביל פעילות משמעותית בחבל תקומה?״בהחלט. חבל תקומה הוא דוגמה מובהקת. בעקבות החלטת ממשלה, השקנו תכנית חומש ייעודית בהיקף של 300 מיליון שקל כאשר בפעימה הראשונה כבר הוזרמו 33 מיליון ש“ח ל-46 יישובים ו-5 רשויות לשם הקמת מתקני אגירה, הצללות סולאריות ותשתיות לחירום. מדובר לא רק בתשתית פיזית, אלא בהעצמה אזורית: ביטחון אנרגטי, חיסכון למשקי הבית, ורציפות תפקודית גם בשעת משבר, כך שברגעי חירום לא יישארו התושבים ללא תשתיות“.
ומה עם החברה הערבית?״זה חלק בלתי נפרד מהתפיסה שלנו. במסגרת החלטת ממשלה לצמצום פערים בחברה הערבית, הקצנו כבר 73 מיליון ש“ח לרשויות ערביות, כולל 17 מיליון ש“ח שהועברו ממש לאחרונה. הפרויקטים כוללים התייעלות במבני ציבור, התקנת גגות סולאריים ואגירה, ושיפור השירות לתושבים הסובלים מעוני באנרגיה. זו מהפכה של חיסכון, קיימות וצדק חברתי“.
מה עם הגגות הסולאריים ברשויות המקומיות? הצבתם יעד שאפתני של הקמה של 100 אלף גגות סולאריים עד 2030 ״התכנית שיזם ומוביל שר האנרגיה והתשתיות, אלי כהן, היא באמת תכנית היסטורית שאנחנו מובילים לטובת אזרחי ישראל. אני רואה בה מהפכה של ממש בשוק האנרגיה. יש לישראל משאב טבעי שלא נגמר – השמש – ואנחנו חייבים לנצל אותה. התקנה של פאנלים סולאריים מאפשרת לבעלי הגגות ליהנות מהכנסה כספית נוספת ולצרוך חשמל בשעות חירום, והיא מגדילה את הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל, תוך ייצור חשמל שלא מזהם לטובת בריאותם של כלל האזרחים. במקביל, אנחנו מובילים מיזמים כמו “שמש לכולם“, שמאפשרים לדיירים בבניינים משותפים להקים גג סולארי ולהרוויח מהשמש ללא הוצאה כספית. זה כבר קורה בערים כמו חולון, עכו ותל אביב, שם הוקמה מערכת סולארית עם אגירה שתאפשר לבניין לפעול גם בשעת הפסקת חשמל“.
איזה עוד יוזמות מקדם המשרד מול הרשויות המקומיות?“״לאחרונה, השקנו עם המרכז למיפוי ישראל מערכת חדשנית שמבוססת על בינה מלאכותית ו-GIS, כך שהיא מאפשרת לכל אזרח, רשות מקומית או משרד ממשלתי לדעת את הפוטנציאל הסולארי של כל גג בישראל, כולל שעות שמש, שטחים זמינים, הספק אפשרי ואומדן ההכנסה. בקרוב נציג גם ‘דשבורד‘ לרשויות שמציג את כלל הפוטנציאל הסולארי של מוסדות ציבור, חניונים, פארקים ועוד. זו מהפכה בקבלת ההחלטות, והבסיס לקביעת מדיניות מבוססת נתונים, שתאפשר מיצוי משמעותי של נכסי הרשות שהיום כלל לא מנוצלים. זאת מהפיכה משמעותית שתפנה גם משאבים למדינה לקידום יוזמות נוספות עם השלטון המקומי“.
ומה בנוגע לחדשנות? יש טכנולוגיות שעתידות להיכנס למשק האנרגיה הישראלי?״יחידת המדען הראשי שלנו מובילה קולות קוראים לקידום חדשות ופיתוח פתרונות חדשים ורק לאחרונה הקצה המשרד לטובת הנושא 23 מיליון ש“ח. בין הפרויקטים אפשר לציין סימולטור מבוסס בינה מלאכותית להתמודדות עם מתקפות על תשתיות אנרגיה, טכנולוגיות לאגירת חשמל ארוכת טווח, ופתרונות חכמים לחיזוי רעידות אדמה. יש גם מיזמים שמותאמים לשטח, כמו מערכות מיזוג וחימום חכמות למבנים יבילים, שישמשו את תושבי חבל תקומה. החדשנות הזו תתורגם, מהר מאוד, לתשתיות חכמות ובטוחות, גם ברשויות המקומיות, והיא מהווה זרוע נוספת בעשייה שלנו במשרד, מתוך צפיית אתגרי העתיד ומתן מענה בעבורם“.
מה לדעתך השלב הבא בשיתוף הפעולה עם השלטון המקומי?״אנחנו רוצים להעמיק ולהגדיל את השותפות, אבל בעיקר לשמר אותה. פרויקט אחרי פרויקט אנחנו מוכיחים שהמפתח לשינוי נמצא ברשויות המקומיות. הכוח הוא אצל האזרחים והתושבים. בהובלת השר, אנחנו רוצים לראות בכל רשות מקומית בישראל תכנית פעולה – גם כתובה, אבל גם מיושמת. לי חשוב שכל גג ציבורי ינוצל, ושלתושבים ולתושבות יהיה ביטחון אנרגטי. זה מתחיל בשלטון המקומי, ונוגע בכולנו“.
ולסיום, מסר אישי שלך לראשי הרשויות?“מהפכת האנרגיה של ישראל מתרחשת ברשויות המקומיות ואנחנו שם כדי לאפשר אותה. האנרגיה החדשה של ישראל לא תגיע מתחנות הכוח, היא תגיע מהקהילה שלכם. אל תחכו, תתחילו. יש לכם את כל מה שצריך ואנחנו במשרד האנרגיה והתשתיות פה בשביל להפוך את החזון למציאות“. |

מנכ”ל משרד האנרגיה והתשתיות, יוסי דיין צילום: שלומי אמסלם, לע״מ