
צילום, שאטרסטוק
הוועדה לביטחון לאומי קיימה היום (יום ג`) דיון בנושא מוכנות ישראל לשריפות ענק על רקע גל השריפות .
לפי הערכת כבאות והצלה בישראל, העלות השנתית הכוללת של נזקי אירועי דליקה בישראל מסתכמת ביותר מ- 7 מיליארד שקל. לאור הצפי לגידול בשריפות כתוצאה מההתחממות המהירה באזורנו וגלי החום הצפויים, הוועדה בחנה את התכניות להתמודדות עם משבר האקלים ודרכי פעולה לצמצום נזקי שריפות עתידיות, היערכות המדינה לשריפות חמורות ומשאבי הכיבוי הקיימים.
מערך כבאות והצלה קטן עם תקציבים נמוכים״השריפה שפרצה בערב יום השואה הוכרזה מהר מאוד כאירוע ארצי. ניהלנו מלחמה עיקשת באש במשך 30 שעות עד להשתלטות מלאה. בשיאה, השריפה התקדמה מרחק של כ- 3.5 ק"מ בשעה אחת בלבד״, אמר טפסר שמוליק פרידמן, ממ"ז ירושלים.
מערך כבאות והצלה בישראל הוא קטן ודורש השקעה ניכרת לאור הצפי לגידול בשריפות ובאירועי חירום. השאלה מי מבין שרי הממשלה אחראי על ההתמודדות עם משבר האקלים, נותרת נכון לימים אלה – ללא מענה. טפסר רונן מכטייב, סגן נציב כבאות והצלה: ״אנחנו לבד במערכה נגד האש. במערך הכבאות מתמודדים עם איומי הרקטות, עם פגעי הטבע, עם משבר האקלים ועם מתן אישורים לאכלוס גורדי שחקים. מדובר בכ- 30 עד 40 ימי קיצון בשנה שקשורים לנזקי אש חמורים. בתרחיש הייחוס שלנו אנחנו מדברים על התמודדות עם שריפות בשלושה מוקדים במקביל״.
אגף תקציבים באוצר: תקציב מקורי 1.9 מיליארד שקל; תקציב בפועל 1.5 מיליארדתקציב הבסיס בשנת 2022 עמד על 1.3 מיליארד שקלים, בשנת 2023 על 1.4 מיליארד וב-2025 עמד התקציב על 1.8 מיליארד שקלים. מערך הכבאות קיבל תקציב של כ- 450 מיליון שקלים לרכש של רכבים מבצעיים חדשים ובשנתיים האחרונות נוספו 230 לוחמים למערך הכבאות וההצלה.
יהונתן בובליל, אגף התקציבים באוצר הצביע על פער בין התקציב שמאושר לבין התקציב שמתקבל בפועל, כאשר האחרון הוא תקציב מקוצץ. ״התקציב המקורי למערך הכבאות בשנת 2024 היה 1.9996 מיליארד שקלים, התקציב על שינויו היה 1.5 מיליארד שקלים. היום בתקציב של 2025 יש גידול של למעלה מ- 200 מיליון שקלים בתקציב מערך הכבאות״.
65 מיליון שקלים להקמת אזורי חיץ התקבלו רק ב 2024הקמת אזורי חיץ באזורים דליקים במיוחד, כמו יישובי מועצת מטה יהודה, עשויה למנוע את חדירת השריפה ליישובים. לדברי מירי שמואלי, המשנה למנכ"ל לביטחון לאומי, החלטת הממשלה משנת 2022 מיפתה למעלה מ- 500 תאי שטח שנדרשים בהם הקמה של אזורי חיץ. ״החלטת הממשלה מדברת על איגום המשאבים, אך בפועל התקציב לטובת יישום ההחלטה על סך כ- 65 מיליון שקלים התקבל רק באוגוסט 2024. מאז הוקמו אזורי חיץ בחיפה ובנשר ואנחנו נמצאים בתהליכים של חתימת הסכמים מול רשויות נוספות ברחבי הארץ״.
הכנסת מסוקים למערך כיבוי האש – משנה מציאות
הכנסת המסוקים למערכת הכבאות הם משני מציאות. בתחילת 2024 התקבל תקציב לרכישת שני מסוקי כיבוי מסוג בלאק-הוק בסכום של 139 מיליון שקלים תקציב לרכש ועוד תקציב בסיס של 13 מיליון שקלים. לטענת שמואלי, העלות המשוערת של כל מסוק היא קצת יותר מ- 100 מיליון שקלים וכדי להשלים את רכישת שני המסוקים יש צורך בהשלמת התקציב. עוד היא אומרת כי כדי לעמוד בתרחיש הייחוס יש צורך בארבעה מסוקים קבועים במערך הכבאות".
הורדת גיל הפרישה של לוחמי אש מגיל 67 ל-55המחסור בלוחמי אש נוגע לא רק למספר הלוחמים אלא גם לגילאים, כאשר הדרישה היא להורדת גיל הפרישה מגיל 67 ל-55. מערך כבאות והצלה נדרש ל 3,100 לוחמי אש, כאשר בפועל חסרים כאלף לוחמים. זמן ההכשרה של לוחם אש הוא ארוך - בכל שנה ניתן להכשיר רק 250 לוחמים חדשים.