
אלי כהן, שר האנרגיה והתשתיות צילום: סיון שחור, לע״מ
משרד האנרגיה והתשתיות הפיץ למשרדי הממשלה תזכיר חוק שיאפשר לרשויות לפרק את תאגידי המים ולנהל את משק המים והביוב באופן עצמאי. על פי התוכנית, רשויות שיעמדו בקריטריונים שיקבעו יוכלו לנהל את משק המים בעצמן, בתנאי שיישאר כמשק כספי סגור. כיום פועלים בישראל 56 תאגידי מים וביוב; על 100 רשויות לא חלה חובת התאגוד ו24- רשויות חייבות בתיאגוד אך טרם התאגדו. דוח מקצועי שנערך על ידי משרד האנרגיה והתשתיות בהובלת מנכ״ל משרד האנרגיה והתשתיות יוסי דיין וצוות המשרד, יחד עם היועצים זאב בילסקי, ראש עיריית רעננה לשעבר, ועו“ד דרור שטרום, הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר, בחן את מבנה משק המים וכולל בתוכו את התועלות והעלויות שבהפעלת משק המים באמצעות תאגידי מים וביוב במתכונתו הנוכחית אל מול הפעלתו באמצעות הרשויות המקומיות או בחלופות אחרות.
דוח משרד האנרגיה: כשלים ניהוליים בתאגידי המים, עלויות תפעול גבוהות וחסמים מרוביםהדוח משווה בין ביצועי התאגידים – בהווה ובעבר - ומצביע על כשלים ניהוליים, על עלויות תפעול גבוהות, עלייה במחירי המים וחסמים מרובים.
להבטחת ניהול משק מים סגור, אומר הדוח, הרשות תהיה מחויבת ליצירת חשבון בנק ייעודי נפרד, שלא יהיה ניתן לשעבוד או עיקול בגין חובות הרשות שלא ממשק המים והביוב. כל הכנסות משק המים יכנסו לחשבון זה, וניתן יהיה להוציא ממנו כספים רק לשימושים שיקבעו בחוק. בנוסף, ייערך רישום חשבונאי ייעודי ונפרד בדוחות הרשות המקומית. לצד כל אלה יוטלו אמצעי פיקוח ובקרה הדוקים על פעילות משק המים והביוב של הרשות, הכוללים מינוי מנהל מחלקת מים. הרגולציה תחול באופן אחיד על כל הגופים שמנהלים משק מים עירוני, בין שתואגדו ובין שלא.
רשות המים: הפעלת מחלקת מים בעירייה כמשק מים סגור אינה ישימהעל אף שהדוח מעמיד קריטריונים קשיחים, אמצעי בקרה ורגולציה נוקשים על הרשויות, היכולת להטיל פיקוח אמיתית על רשויות היא שנויה במחלוקת. כך עולה ממכתב ששיגר יחזקאל ליפשיץ, מנהל רשות המים ויו״ר המועצה אל שר האנרגיה: ״ הניסיון מלמד, שהפעלת מחלקת מים בתוך העירייה “כמשק כספים סגור,“ אינה ישימה ברמה המעשית. מכיוון שהעיריות אינן מתנהלות כגוף עסקי, מיזוג הפעילות תחתיהן עלול להביא לזליגת כספים לשימושים אחרים, גם אם כספים אלה מנוהלים בחשבון נפרד.״
עוד הוא ציין: ״ שיטת ההתחשבנות הקיימת ברשויות מקומיות, אינה מאפשרת מעקב אחר ביצוע השקעות בתחום המים והביוב לאורך שנים. בכדי לעשות כן, יידרשו הרשויות המקומיות לשנות את אופן עריכת הדוחות הכספיים שלהם, או להכין דוחות פרופורמה ייעודים למשק המים, בעלות לא מבוטלת״.
רשות המים: המהלך לפירוק תאגידי המים והביוב עלול להסיג את משק המים לאחורראש רשות המים התריע כבר ביוני שעבר כי ההכרזה על פירוק תאגידי המים והביוב תפגע באופן מיידי בפרויקטים חיוניים במשק הביוב, המהווה כיום חסם לפיתוח עירוני. ליפשיץ נפגש בשנה שעברה עם השר כהן והתריע בפניו על הפגיעה שעלולה להיות קשה ובלתי הפיכה כתוצאה מהמהלך לפירוק התאגידים. ביוני 2024 הוא שיגר מכתב חמור אל השר ובו הוא מפרט את הפגיעה במשק המים והביוב עד כדי הסגתו לאחור כתוצאה מהיוזמה של השר: ״עצם פרסום המהלך ואי-הוודאות שתיווצר כתוצאה מכך, צפויים לפגוע באופן מיידי ביכולת גיוס החוב של תאגידי המים והביוב וביכולת ההשקעה שלהם כבר בטווח הקרוב בפרויקטים נחוצים, בעיקר בתחום הביוב, המהווה כיום חסם לפיתוח הארץ. זאת, גם אם בסופו של יום המהלך לא יצא לפועל או לא ימומש על ידי הרשויות המקומיות״.
ישראל מובילה בעולם בניהול משק מים וביובמשק המים והביוב הוא בין המתקדמים בעולם, כך קובע דוח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת: ״בכל הדוחות הבין לאומיים, הן של הבנק העולמי, הן של הOECD- וגופים נוספים, מוזכרת ישראל כאחת המובילות בעולם בניהול משק מים וביוב. ״השקעות משמעותיות, תעריף מבוסס עלות, טכנולוגיית מים מפותחת, ניהול זהיר ובר קיימא, והקטנת פחת המים לשיעור שהוא בין הנמוכים בעולם, הביא את מדינת ישראל למצב בו לאורך השנים, למרות תנאי הפתיחה המאתגרים, הכוללים, בין היתר, אקלים מדברי, אוכלוסייה הולכת וגדלה ואתגרים נוספים, הוקם משק מים וביוב משגשג, המאפשר גם חקלאות מפותחת. כל זאת, בתעריפי מים שהינם בין הנמוכים במדינות ה.OECD- |