החוק קובע תגמול של 500-1,500 שקלים לכל ישיבה, בהתאם לגודל הרשות המקומית. אילוז הסביר כי המהלך נועד לתקן עיוות ארוך שנים ולמשוך אנשים איכותיים לתפקידים ציבוריים.

עיריית ירושלים (צילום: שאטרסטוק)
מליאת הכנסת אישרה הבוקר (רביעי), בקריאה טרומית את הצעת החוק של ח"כ דן אילוז (הליכוד), שמטרתה להסדיר תשלום גמול לחברי מועצות ברשויות המקומיות עבור השתתפותם בישיבות, וכן להעניק להם החזר הוצאות בגין מילוי תפקידם.
הצעת החוק החדשה מציעה שחברי מועצות ברשויות מקומיות, המכהנים כיום בהתנדבות מלאה וללא שכר, יהיו זכאים לתגמול בגין השתתפותם בישיבות המועצה ובוועדות חובה. סכום הגמול ייקבע על ידי שר הפנים וינוע בין 500 ל-1,500 שקלים לכל ישיבה, בהתאם לגודל הרשות המקומית.
בנוסף, החוק קובע כי חברי מועצה יהיו זכאים להחזר הוצאות עבור שימוש בטלפון, אינטרנט, נסיעות, הדפסות והשתלמויות מקצועיות, במטרה להקל עליהם בביצוע תפקידם הציבורי. יושבי ראש ועדות המועצה יהיו זכאים לגמול גבוה יותר, בשיעור של 10% יותר מזה של חברי מועצה רגילים עבור השתתפותם בישיבות.
"המהלך נועד לתקן עיוות ארוך שנים"
ח"כ דן אילוז, יוזם הצעת החוק, התייחס במליאת הכנסת לחשיבות המהלך וציין כי הוא נועד לתקן עיוות ארוך שנים. "חברי מועצה ברשויות המקומיות הם הכתובת הראשונה של האזרחים, הם פועלים בהתנדבות מלאה ומקדישים לילות כימים למען הציבור, אך למרות זאת אינם מתוגמלים כלל", אמר אילוז. לדבריו, המצב הנוכחי מקשה על תפקוד המועצות ומונע מאנשים איכותיים להתמודד לתפקיד, בשל הצורך לפרנס את עצמם במקביל.

בניין עיריית ירושלים. צילום: שאטרסטוק
מקור המימון: המדינה ולא הרשות המקומיתאחת השאלות המרכזיות שעלו במהלך הדיונים נוגעת למקור המימון לתשלום הגמול. ח"כ אילוז הציע כי התקציב יגיע מהמדינה ולא מהרשויות המקומיות, במטרה למנוע פגיעה בתקציבים המיועדים לשירותים חיוניים לתושבים. "הרשויות המקומיות פועלות תחת מגבלות תקציביות חמורות, ואין להן עצמאות אמיתית בניהול התקציב. אם אנחנו מחייבים אותן לממן את הגמול, אנחנו למעשה מטילים עליהן גזירה שעלולה לפגוע ברווחת התושבים", הסביר אילוז.
אילוז, שכיהן בעבר כחבר מועצת העיר ירושלים, הדגיש את הקושי שבשילוב בין שליחות ציבורית לבין פרנסה. "אני יודע כמה שעות התפקיד הזה דורש, כמה אחריות הוא מטיל, וכמה אנשים מצוינים פשוט לא יכולים להרשות לעצמם לכהן כחברי מועצה בגלל היעדר תגמול בסיסי", אמר אילוז. "אם אנחנו רוצים למשוך את האנשים הטובים ביותר, אנחנו חייבים לוודא שהתפקיד הזה לא יהפוך למותרות שרק מעטים יכולים להרשות לעצמם".
הצעת החוק אושרה היום בקריאה טרומית ותעבור לשלב הבא של הליך החקיקה, שיכלול דיונים בוועדות הכנסת, ולאחריהם קריאה שנייה ושלישית.