
צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת
עדויות קורעות לב חושפות את המציאות הקשהקים ארד שנפגעה ע"י הפסיכולוג יובל כרמי בהיותה בת 16 ולמשך 4 שנים: "הגעתי לפני שבוע לוועדת השחרורים, שטחתי את האמת שלי ואת כל מה שעברתי אבל בפועל החלטתם הייתה לשחרר אותו בטענה שהקשיבו לי ומכירים בדברים שלי, אך מחויבים לשיקולים פורמאליים אם התנהג טוב בכלא. כלומר, הוועדה לא יכולה לעשות כלום כי אין לה כלים, ואני רוצה לבקש מהוועדה שיהיה לנו מקום וערך אמיתי בעולם ולא רק הקשבה".
ב` שנפגעה פגיעה מינית בתחום המשפחה: "לפני שבועיים הוא השתחרר לחופשה פעם ראשונה לחתונה, ללא אזיק אלקטרוני או אף אחד ששומר. לא שאלו אותי והודיעו לנו שהוא משתחרר לחתונה יום לפני, כנראה בכוונה שלא נוכל להספיק לערער. זה הרגיש לי כמו כלא, השתקפות של מה יקרה עוד שנתיים וחצי אם ישתחרר.
עדויות אלה נשמעו במסגרת דיון בוועדת החוקה שהתקיים אתמול (ג`) בנושא הבעת עמדת נפגעת או נפגע עבירה בנוגע לשחרור מוקדם. הוועדה אישרה את ההצעה לקריאה ראשונה. ח"כ חילי טרופר שהכין את ההצעה עם קבוצת ח"כים, אמר כי מוצע לחייב את ועדת השחרורים לשקול את השלכות השחרור המוקדם של אסיר על שלומם וביטחונם של נפגעות ונפגעי עבירת מין או אלימות. בנוסף, מוצע להרחיב את זכות נפגעת ונפגע העבירה להביע עמדה בפני ועדת השחרורים, גם בהבעת עמדה בעל פה ולא רק בכתב, אם יבחר בכך.
קים ארד שנפגעה ע"י הפסיכולוג יובל כרמי הוסיפה כי המסלול הפלילי מאוד מטלטל עבור נפגעות עבירה: ״הוא קיבל הקלות והנחות כפסיכולוג קליני ללא עבר פלילי, למרות שהכובע הזה של פסיכולוג אפשר לו לפגוע בהמון מטופלות״.

צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת
ב` שנפגעה מינית בתחום המשפחה סיפרה על החרדות שתוקפות אותה בעקבות המחשבות על שחרור מוקדם של האנס הפוגע בעוד שנתיים. ״זה גורם לי לחרדות בלילה, פלאשבקים וניתוקים״. והוסיפה, ״אנשים שפוגעים מינית, היכולת לתעתע ולשקר מאפשרת להם לפגוע, כך שהתנהגותם בכלא אינה מעידה על יכולתם לפגוע בעתיד״.
שינוי מהותי במערכת המשפטעו"ד נילי פינקלשטיין ממשרד המשפטים הרחיבה על רכיבי התיקון ואמרה כי התיקון יאפשר לנפגעי העבירה לבחור הבעת עמדה בכתב או בע"פ. בנוסף, הוסף סעיף המאפשר לדחות את הדיון לבקשת נפגעי עבירה שקיבלו הודעה מראש על הדיון, כל עוד הדחייה לא תגרום לכך שהדיון יתקיים כבר בתקופה שלאחר ריצוי 2/3 מהמאסר.
החובה של שב"ס לעדכן את הנפגעים על קיום הדיון וזכותם להביע עמדתם בכתב או בע"פ תעבור משב"ס להנהלת בימ"ש, כך שההודעה על כך תצא ממערכת מנ"ע. ״זה שינוי מהותי ודרמטי. ותידרש היערכות של הגופים הללו שאני מודה להם מראש על העבודה המאומצת שיעשו כדי לגרום לכך לקרות״, אמרה עו״ד פינקלשטיין.
לדבריה, חובת הוועדה להתייחס לשלומו וביטחונו של נפגע העבירה בעת שקילת בקשת האסיר לשחרור מוקדם, מקבלת ביטוי בפסיקת בימ"ש העליון, והדבר יאפשר לפסיקה להמשיך להתפתח על פי העמדות שיביעו בפני ועדת השחרורים נפגעות ונפגעים אמיצים, והמונחים "שלומו וביטחונו", יאפשרו לפסיקה להתפתח עם שיקולים רלבנטיים.