
צילום: שאטרסטוק
הוועדה לצמצום פערים חברתיים בפריפריה דנה אתמול (יום ג׳) בשירות רכבת ישראל בפריפריה. הקושי של תושבי הדרום להגיע אל מרכז הארץ נובע מצמצום שירותי הרכבת בשנים האחרונות עקב עבודות החשמול. תושבים וארגונים המייצגים את תושבי הדרום שהגיעו לוועדה שיתפו באתגרים הנובעים מצמצום שעות הפעילות של הרכבות לאזור. כמו כן, התושבים העידו על שיתוף פעולה רציף וחיובי בינם לבין הנהלת הרכבת לצורך שיפור המענים לתושבים. מנגד, קראו הנציגים השונים לעמידה בלוחות הזמנים של הפרויקט, שתבטיח הרחבה מחודשת של שעות הפעילות, ולתגבור נוסף ושיפור השירותים המשלימים הניתנים בינתיים לתושבים, כמו שאטלים והסעות.
אהד כהן, מארגון `עתיד לעוטף` אמר כי פרויקט החשמול היה אמור להסתיים ב-2020 וכעת הוא צפוי להסתיים רק ב-2030, עוד הוא שאל למה פרויקט החשמול בקו הנגב המערבי מתקדם בקצב כפול לקילומטר מאשר בפתח תקווה? מדובר בחבל ארץ שחווה אסון והמדינה צריכה להשקיע משאבים בשיקום ובפיתוח שלו - יותר רכבות, יותר שאטלים. אנחנו מקיימים קשר ישיר ורציף עם נציגים מהנהלת הרכבת, שזמינים ונכונים לעזור וזה מוערך מאוד. בין היתר בנינו תכנית לסנכרון בין השאטלים לרכבות שאומצה על ידי הרכבת, אבל יש עוד מה לשפר מבחינת רמת השירות, השקיפות מול התושבים, תדירות הרכבות שכיום צפופות מאוד, תגבור נוסף של שאטלים ועוד".
יעקב מעלימי, עוזר בכיר לראש עיריית נתיבות אמר כי הגידול המואץ באוכלוסיית העיר
7-8% בשנה גורם לתושבים לעבור לגור במרכז בגלל השירות הגרוע של רכבת ישראל.
עידו טוייזר, סטודנט במכללת ספיר ותושב אופקים: "הרכבת היא עורק תחבורה ראשי ומרכזי עבור סטודנטים, בין הדרכים היחידות להגיע למכללת ספיר שהיא גם מעסיק מרכזי באזור. סטודנטים שרוצים לנסוע לעבוד או לבקר במרכז מתקשים לעשות זאת בגלל תדירות נמוכה של הרכבות והיעדר רכבות במוצ"ש, שלא מאפשרות לשלב את הנסיעה עם הלימודים". בתגובה אמר סמנכ"ל תכנון והפעלה ברכבת ישראל אבשלום אלמליח כי היעדים המשמעותיים של רכבת ישראל הם לאפשר לאנשים לגור בפריפריה ולמצוא עבודה או לבלות במרכז ולהיפך. ״רכבת ישראל נמצאת כרגע בתהליך של פיתוח מואץ, כאשר הפרויקטים המשמעותיים הוא פרויקט החשמל שעבורו צריך לסלול מערך חשמול לאורך המסילה ולא ניתן לעשות זאת כשרכבות נוסעות. רכבת ישראל מנסה למצוא את האיזון המתאים בין רמת השירות לבין קידום עבודות הפיתוח״
הנוסחה שגובשה היא לאפשר תנועת רכבות רגילה בשעות הביקוש ולעבוד בשעות שבהם הביקוש יורד.
לדברי אלמליח, בסוף השבוע יתבצעו עבודות חשמול אינטנסיביות בין באר שבע ואופקים, שיימשכו מספר שבועות.
מורן ברק יונה, משרד התחבורה: "פרויקט החשמול לא עומד בפני עצמו, יש לו תמיכה מאוד רחבה בכל מה שנוגע לרמת השירות. לפני כל פרויקט נערך מיפוי של כל הפערים שנוצרים עקב צמצום הרכבות, הפגיעה בנוסעים והשירותים הנלווים יש לספק לתושבים - תגבור קווי תחב"צ, סנכרון ותגבור שאטלים. בעקבות מבצע החשמול בבאר שבע נעשה בחינה מחודשת ואם נדרש נוסיף שירות בשישי ובמוצ"ש, בהתאם לביקושים".
עלות תכניות הפיתוח של רכבת ישראל עומדת על 46 מיליארד ש"ח, לצד תכניות נוספות בהיקף של 50 מיליארד ₪, כאשר תקציב ההפעלה לבדו עומד על כמעט 4 מיליארד ש"ח בשנה, גידול משמעותי ביחס לשנים קודמות. לדברי נציגת האוצר, המטרה היא להגיע ל-300 מיליון נוסעים ב-2040 .