צילום: לקט ישראל
ארגון לקט ישראל עוסק בהצלת מזון והעברתו לאוכלוסיות מוחלשות מזה 22 שנה. במהלך המלחמה, תרם הארגון לביטחון התזונתי של תושבי המדינה באמצעות עמותות שפעלו ב- 122 ערים ויישוביים - מקריית שמונה ועד אילת. השנה חילק הארגון 31,000 טון של תוצרת חקלאית עודפת וכ- 2 מיליון ארוחות מבושלות שנאספו כתרומה מבסיסי צה“ל, בתי מלון וארגונים שונים.
בשיחה עם סמדר הוד עובדיה, סמנכ“לית מחלקת תזונה ואיכות בלקט ישראל ע“ש שרי פוקס ז“ל למדנו על האתגרים העומדים לפתחו של הארגון ועל חשיבותן של הרשויות בהבטחת ביטחון תזונתי ובחינוך התושבים לצריכת מזון טרי ובריא בימים שבשגרה ובמיוחד בשגרת חירום.
סמדר הוד עובדיה, סמנכ“לית מחלקת תזונה ואיכות ע“ש שרי פוקס ז“ל (צילום: לקט ישראל)
מהו ביטחון תזונתי?
״ביטחון תזונתי הוא מונח המתאר מצב בו לכולם יש גישה למזון בטוח ומזין. זוהי הגדרה שמסתכלת לא רק על ״למלא את הבטן״ אלא על הערך התזונתי ואיכות המזון. המצב של אי ביטחון תזונתי הוא המצב ההופכי, שבו לאנשים אין גישה למזון שמספק את הצרכים התזונתיים שלהם לחיים בריאים ופעילים. מצב זה הוא אחד הסממנים של עוני, ומתבטא בזמינות מוגבלת של מזון בריא ואי יכולת להגיע למזון הזה באופן סדיר ובדרכים מקובלות״.
מהן ההשלכות של אי ביטחון תזונתי על הבריאות?״אי ביטחון תזונתי קשור לדפוסי תזונה המאופיינים בצריכה נמוכה של ירקות ופירות, לצד צריכה מוגברת של מזונות אולטרה מעובדים עתירי רכיבים תזונתיים מזיקים התורמים לעודף משקל והשמנה וקשורים לעליה בסיכון למגוון מחלות כרוניות. קיים קשר בין מצב סוציו-אקונומי לבין תחלואה כרונית. כ-% 60 מהאוכלוסייה הכללית בישראל סובלת מעודף משקל והשמנת יתר, כאשר בקרב נשים, שיעורי ההשמנה כמעט כפולים בשכבות הסוציו- אקונומיות הנמוכות בהשוואה לגבוהות ושכיחות מחלת הסוכרת באוכלוסייה בשכבה סוציואקונומית נמוכה עומדת על 25% לעומת 10% באוכלוסייה הכללית. על כן, קיימת חשיבות גבוהה ביותר להקפדה על איכות המזון של אוכלוסיות אלו. דווקא הם זקוקים למזונות בריאים בכדי להימנע מהגדלת הפערים בתחלואה ובתמותה.“
עד כמה ביטחון תזונתי מושפע ממדיניות הממשלה?״ביטחון תזונתי מושפע באופן משמעותי ממדיניות הממשלה. על המדינה להבטיח את הביטחון התזונתי של כלל אזרחיה ולבצע פעולות, לאורך כל שרשרת אספקת המזון, להגן על מערכות אספקת המזון ולאפשר יצור מזון בריא (בהתאם להנחיות התזונה הלאומיות) ואספקתו תוך התחשבות באדם, בחברה ובסביבה. . זו משימה מאתגרת באופן כללי ובעקבות המלחמה אף יותר“.
באילו אופנים?״למלחמה היו ויש השלכות גם על הביטחון התזונתי של כולנו מאחר והייתה פגיעה מתמשכת במגזר החקלאי - 30% מהשטחים החקלאיים נמצאים באזורי הקו הראשון של הלחימה. אובדן משמעותי של שטחים חקלאיים לצד ירידה של כ 40% בכוח אדם בענף החקלאות. הביאו לגידול בהיקף אובדן התוצרת לרמה של 22% בששת חודשי המלחמה הראשונים לעומת 99% לפני המלחמה. השפעת המחסור בתוצרת חקלאית הביאה לעליית מחירים - 14% בירקות ו 8% בפירות בחצי השנה הראשונה למלחמה.
צילום: לקט ישראל
בשנת 2024 תמכתם רבות במפונים – באילת, באשקלון ובקריית שמונה. מהן המסקנות משנה זו לגבי שיתוף הפעולה עם הרשויות והנגישות לנתמכים?״יש לנו שיתופי פעולה רבים עם רשויות מקומיות במגוון פרויקטים לכל אורך השנה. בעתות חירום, רשויות מקומיות נדרשות לתת מענה לתושבים בהתאם למצב וכאן לרוב אנחנו נכנסים לתמונה ויחד עם צוות הרשות מתאימים מענים בהתאם לצורך. במהלך המלחמה היו לנו שיתופי פעולה ופרויקטים ייחודיים עם רשויות מקומיות באזורי קו העימות: באשקלון סיפקנו חמגשיות של מזון מבושל מזין, תווי שי ומארזים של מוצרי מזון יבשים שחולקו על ידי העירייה לתושבים שלא פונו, ובעיקר לקשישים ולמשפחות נזקקות; באילת חילקנו תווי קנייה בשיתוף העירייה והחברה הכלכלית – לרכישת מזון מבושל וכן תוצרת חקלאית ושימוש בעסקים (במטרה לסייע לעסקים המקומיים;) בקריית שמונה התקיים שיתוף פעולה עם העירייה וחב“ד, לחלוקת מזון מבושל ותוצרת חקלאית לאלפי תושבים שלא פונו. בנוסף, הארגון רכש מוצרי בסיס ממכולת בעיר וזאת על מנת לסייע בייצור הכנסה.
יש לציין שיש לנו מדיניות תזונתית ואנו מקפידים על הצלת וחלוקת מזון איכותי ומזין בלבד. פעילות נוספת שלנו שהתרחבה משמעותית במהלך המלחמה היא התנדבות בחקלאות, מדיי יום 300-500 מתנדבים מגיעים לסייע לחקלאים בדרום וכעת גם בצפון לקטוף תוצרת חקלאית מה שמאפשר להפחית באבדן מזון. גם בפעילות זו נרקמו שיתופי פעולה חדשים עם מנהלי התנדבות ברשויות המקומיות, לדוגמא עם אשכול רשויות השרון במסגרתה יצאו מתנדבים מהשרון לעבודה חקלאית בדרום.
איך ניתן להרחיב את שיתופי הפעולה עם הרשויות?״יש לנו מגוון תוכניות שנעשות בשיתופי פעולה עם גורמים שונים ברשות: אנו עוסקים גם בקידום תזונה נכונה תוך הנגשת ידע ומתן כלים מעשיים לאוכלוסיות מוחלשות באמצעות סדנאות ייעודיות המועברות לקהלי יעד על ידי דיאטניות מוסמכות.
במסגרת תוכנית סדנאות התזונה “אפשר לאכול בריא בכל מצב כלכלי“ המיועדת לאוכלוסיות מוחלשות, לומדים המשתתפים כיצד לנצל את תקציב המשפחה בצורה טובה, תזונתית ובריאותית. את הסדנאותאנו מקיימים בשיתוף עם מחלקות הבריאות, הדיאטניות העירוניות והמחוזיות של משרד הבריאות.
תוכנית “לקט בריאות“ מתקיימת בבתי ספר יסודיים. במסגרת התוכנית משפחות התלמידים מקבלות אחת לשבועיים מארז תוצרת חקלאית מוצלת המכיל 6-8 סוגים שונים של ירקות ופירות ובנוסף במסגרת התוכנית אנו מעבירים להורים ולתלמידים סדנאות תזונה במטרה להעלות את הצריכה של ירקות ופירות, לשפר את איכות התזונה ולהעלות את המודעות לחשיבות תזונה נכונה ובת קיימא. כיום התוכנית פועלת ב- 7 בתי ספר ברשויות מקומיות שונות (אשקלון, יפו, נתניה, לוד, מגדל העמק, 2בטירת כרמל.)
פרויקט נוסף שנעשה בשיתוף פעולה ישיר עם הרשות המקומית הוא ״לקט אקספרס״ המנגיש תוצרת חקלאית שלנו לאוכלוסיות נזקקות במקומות שבהן לא פועלות עמותות. במסגרת הפרויקט, משאית שלנו עמוסה בתוצרת חקלאית טרייה ומגוונת מגיעה לנקודת חלוקה ברשות המקומית, ובשיתוף עובדי ומתנדבי הרשות שאורזים ומסדרים את התוצרת במקום מקימים ״שוק איכרים״. תושבים שמוכרים לרשות מוזמנים לקחת סל ירקות ופירות ללא עלות. הפרויקט נוגע בגורמים ומחלקות שונות ברשות ביניהם: מחלקת הנוער, מנהלת שכונות, מנהלת איכות וסביבה, מקדמי בריאות ורווחה. כ - 300 ל- 500 תושבים מגיעים לקחת מהתוצרת, ונכון לעכשיו, משתתפות בפרויקט נתניה, גבעת אולגה (חדרה,) אשקלון, ראשל“צ, דימונה ומבשרת ציון ובעתיד ייפתחו נקודות נוספות.
כיצד תשפיע עליית מחירי הירקות על האוכלוסייה וכיצד לקט ישראל מתארגנת להרחבת פעילותה?
״אני צופה שעליית מחירי הירקות והפירות תפגע בביטחון התזונתי עקב הירידה בצריכת מזון בריא, בייחוד בשכבות המוחלשות בהן השפעת עליית המחירים גבוהה יותר. לכן, עכשיו יותר מתמיד חשוב לפעול להצלת תוצרת חקלאית והעברתה לאוכלוסיות אלו. בנוסף, חשוב להבין שמעבר למחיר ישנם עוד חסמים לצריכת מזון מזין, למשל אוריינות בריאותית נמוכה ופערי מידע בקרב אולוסיות מוחלשות ואנו פועלים להרחבת פעילותינו גם בתחומים אלו במסגרת סדנאות ותוכניות התזונה של הארגון.
מהן התוכניות לשנים הקרובות?
״בכוונתנו להמשיך להעמיק את הקשר עם הרשויות ולהתרחב לשיתופי פעולה מותאמים וייעודיים עם רשויות חדשות. מטרת העל של הארגון להמשיך לפעול למניעת אובדן, הצלת מזון בריא והעברתו למי שזקוק, כך נוכל להמשיך ולפעול למזעור אי הביטחון התזונתי בקרב תושבי מדינת ישראל. |