גם השנה
גבעתיים התמקמה במקום הראשון במדד החופש של עמותת ישראל חופשית, הבוחן 35 ערים על פי מספר פרמטרים, בהם: הפעלת תחבורה ציבורית בשבת, מסחר בשבת, חינוך, תקציבי דת, יחס לקהילת הלהט"ב, נישואים אזרחיים ועוד. רן קוניק: "לשמור על המקום הראשון זה תמיד קשה יותר מאשר להגיע אליו."
צילום: דוברות עיריית גבעתיים
מדד החופש נערך בפעם השביעית וסקר השנה 37 ערים כאשר בניגוד לשנים קודמות, השנה לא נסרקו הערים החרדיות. הציון של הערים השונות נקבע באופן משוקלל מ-11 קטגוריות ביניהן: תחבורה ציבורית בשבת, מסחר בשבת, תקציבי דת, היחס לקהילת הלהט"ב, נישואים אזרחיים ועוד.
גבעתיים הצטרפה למדד בשנת 2021 ומאז כובשת את הפסגה. בקטגוריות תחבורה ציבורית בשבת מקבלת גבעתיים את הציון הגבוה ביותר לאור הפעלתו של מיזם "נעים בסופ"ש והנגישות אליו מכל רחבי העיר. כך גם בקטגוריית קהילת הלהט"ב ובקטגוריית נישואים אזרחיים, במסגרתה העירייה מפעילה שירות רישום זוגות עירוני. גבעתיים מוכיחה שלא משנה איזה תחום חשוב יותר בעיניי הציבור - היא עדיין העיר החופשית ביותר. עם זאת גם לה יש היכן להשתפר. למשל, לקחת אחריות על תכני הלימוד שמועברים ע"י עמותות חיצוניות בבתי הספר בעיר, וכן לתמוך באירועים לכבוד הנובי גוד.
ראש עיריית גבעתיים, רן קוניק: "ההישג השנה הוא מדהים במיוחד מאחר ולשמור על המקום הראשון זה תמיד קשה יותר מאשר להגיע אליו. ההצלחה העקבית שלנו הינה תולדה של אמונה אמיתית, כנה ובלתי מתפשרת בערכי החופש והליברליות וכמובן מדיניות עירונית אשר מחויבות לעקרונות אלה. לצד הגאווה הגדולה שאנו חשים, ברצוני להזכיר שהמילה חופש אינה שלמה כל עוד יש עדיין 100 חטופים וחטופים שלא יודעים כרגע חופש. הם והן כל מה שחשוב כרגע."
הרצליה הגיעה למקום השני, שהוא הגבוה ביותר אליו הגיעה בשנים האחרונות. בשנה שעברה דורגה הרצליה במקום הרביעי. ב"מבחן השבת העירונית" של תנועת "ישראל חופשית", הבודק את מידת החופש בימי שבת ברשויות המקומיות בישראל - הרצליה ממוקמת במקום הראשון בארץ לשנת 2024.
הרצליה היא בין הרשויות הראשונות להפעיל תחבורה ציבורית בשבת, עם קווי "נעים בסופ"ש". ברחבי העיר מתקיימים אירועי תרבות עירוניים בשבתות ובחגים, והספרייה העירונית פתוחה בשבתות לטובת שעות הפנאי של התושבים. בנוסף, בולטת הרצליה בהצטיינותה בקטגוריית החינוך, בזכות פעילותה על-פי חוזר מנכ"ל משרד החינוך משנת 2015, למרות שבוטל.
ראש העיר, יריב פישר, בירך על המיקום הגבוה, ואמר: "הרצליה היא עיר פלורליסטית וליברלית שפועלת על פי ערכי "חיה ותן לחיות" ומתוך כבוד לכל מגוון האוכלוסיות. כולם שווים בהרצליה, ללא הבדלי דת, גזע, מין ונטייה מינית. אנו נמשיך לעמוד על זכויות התושבים באשר הם ולחנך את ילדינו לערכים של סובלנות, כבוד הדדי, קבלה והכלה."
צילום: דוברות עיריית גבעתיים
את המקום השני חולקות
הוד השרון הרצליה ותל אביב. לעומת יריבותיה בצמרת, נקודת החוזקה של הוד השרון היא בתחום תקציבי הדת - כאשר תקציבי הדת שלה יחסית נמוכים והיא מצליחה למצוא דרכים לחסוך בעלויות מתן שירותי דת - ועקב האכילס שלה הוא בממונה שמנהל את המועצה הדתית ובהיעדר נציגות ממועצת העיר שאמורה לייצג את תושבי העיר. תחום נוסף בו עליה להשתפר הוא בקטגוריית החינוך, באמצעות פיקוח ולקיחת אחריות על תכני הלימוד שמועברים ע"י עמותות חיצוניות בבתי הספר ברחבי העיר.
תל אביב
בדו"ח צוין כי תל אביב יפו, החופשית שבערים הגדולות בישראל, הייתה יכולה להיות בירת החופש הישראלית, לו רק הייתה ממשיכה לצעוד בדרכים שהיא עצמה פרצה בעבר. למשל, בתחום מניעת ההפרדה המגדרית באירועים עירוניים - נושא שהייתה בעבר חלוצה בו בהיותה העיר היחידה עם נוהל עירוני מוסדר, האוסר על קיום והשתתפות העירייה באירועים בהפרדה, אשר מאז נסוגה ממנו באופן מוחלט. גם בתחום החינוך עליה להשתפר, שכן עיריית ת"א לא לוקחת אחריות על התכנים שמעבירות עמותות חיצוניות בבתי הספר שלה.
בתחתית הטבלה
דימונה
דימונה ממשיכה כמו בשנים קודמות, בלי שינוי בביצועיה ומגיעה השנה למקום ה-33. מועצת העיר הנבחרת עדיין לא עסקה בבחירת נציגים למועצה הדתית, לתושבי העיר אין אפשרות להיקבר אזרחית, בשנה שעברה ערכה אירועי נובי גוד אך השנה גם המעט הזה בוטל ואין אף תמיכה מצד העירייה לקהילות לא אורתודוקסיות. גם בשנה שעברה וגם השנה העירייה טענה כי אין אירועים בהפרדה, עם זאת, תחקיר שלנו גילה כי העירייה דווקא כן מקיימת אירועים בהפרדה והעירייה גם מסבסדת רחצה בהפרדה מגדרית. כמו כן, היא לא מפעילה מרשם עירוני לזוגות ידועים בציבור.
בית שמש
גם השנה בית שמש ממשיכה להשתרך בתחתית הרשימה, והפעם היא חולקת את המקום האחרון עם ראש העין. בבית שמש עדיין אין תחבורה ציבורית בשבת, מועצת העיר הנבחרת לא עסקה בבחירת נציגים למועצה הדתית, אין אף תמיכה מצד העירייה לקהילות לא אורתודוקסיות והיא גם לא לוקחת אחריות על התכנים החיצוניים הנלמדים בבתי הספר בעיר.
ראש העין
ראש העין חולקת השנה את המקום האחרון במדד יחד עם בית שמש. עצוב לראות שדווקא בעיר שגדלה ומתפתחת במהירות, החופש של התושבים הולך ומצטמצם. ראש העירייה התחלף בפברואר האחרון, ותקציב הדת קפץ ב-36% לעומת השנה שעברה. עיריית ראש העין מוציאה 168 ש"ח בשנה בעבור שירותי דת לכל תושב יהודי - רק שקל אחד פחות מירושלים (שלה תקציב שירותי דת מנופח מאוד). העירייה מסרבת לקחת אחריות על התכנים שמעבירות עמותות חיצוניות בבתי הספר בעיר, העירייה לא מסתירה את העובדה שהיא משקיעה משאבים בקיום אירועים בהפרדה מגדרית, העירייה לא מספקת חלופה לקבורה דתית כפי שמחייב החוק, אין תחבורה ציבורית בשבת, אין מרשם עירוני לזוגות ידועים בציבור ומועצת העיר גם השנה טרם בחרה את נציגיה למועצה הדתית.
צילום: דוברות עיריית הרצליה