פאנל בנושא אתגרי הטיפול באשפה ופסולת במדינת ישראל בהנחיית אטילה שומפלבי ובהשתתפות:
דורון מילברג, מנכ"ל עיריית ראשון לציון ויו"ר איגוד המנכ"לים והמזכירים;
יצחק בורבא, מנכ"ל אפעה ויו"ר התאגידים העירוניים;
ניר בר דוד, מנכ"ל דודאים;
תום שפרן, מנכ"ל קבוצת אלון;
שגיא מסר, מנהל אגף איכות הסביבה וחזות העיר, עיריית יהוד מונוסון;
מיקי מנחם, מנהל אגף תפעול מוא"ז גולן.
צילום: רשויות
שומפלבי פתח את הפאנל בשאלה נוקבת: ״האם המצב חמור כפי שהוא נראה?״
שגיא מסר, מנהל אגף איכות הסביבה וחזות העיר בעיריית יהוד-מונוסון, ציין כי התפעול ברשויות פועל היום במתכונת של 24/7, לעומת העבר שבו הייתה עבודה בהיקפים קטנים יותר, מה שמדגיש את העלייה בכמות האשפה.
מיקי מנחם, מנהל אגף התפעול במועצה האזורית גולן, הוסיף כי המצב מחמיר בעיקר בגלל העלייה החדה בעלויות השינוע בשל המרחקים הגדולים מהגולן למתקני הקצה כמו דודאים.
תום שפרן, מנכ"ל קבוצת אלון, הדגיש כי המשבר הוא רוחבי וכולל גם את המרחקים הגדולים בין הרשויות המקומיות למתקני הפסולת המרכזיים. יצחק בורבא, מנכ"ל אפעה ויו"ר התאגידים העירוניים, העלה את נושא הכשל המערכתי שקיים מעל 20 שנה, וטען שהמשבר החל בתקופת כהונתו של גלעד ארדן, שצמצם את פעילות המטמנות ויצר צוואר בקבוק במערכת.
בורבא המשיך וטען כי המדינה צמצמה את פעילות המטמנות מבלי לפתח חלופות הולמות. לדבריו, "הפתרון לא נמצא במחזור", משום שהציבור הישראלי אינו מודע מספיק לחשיבות הסביבתית. הוא גם טען שישראל תשרוף את כל הפסולת ותהפוך אותה לאנרגיה ירוקה, בדומה לארצות הברית.
דרושה יוזמה ממשלתיתדורון מילברג, מנכ"ל עיריית ראשון לציון ויו"ר איגוד המנכ"לים והמזכירים, חלק על דבריו של בורבא וטען כי אזרחי המדינה דווקא משתפים פעולה בהפרדת הפסולת. עם זאת, הוא הדגיש שהמדינה צריכה לקחת תפקיד יוזם ולא רק רגולטורי. הוא קרא למשרדי הממשלה "להיות יוזמים ולא רק רגולטורים".
ניר בר דוד, מנכ"ל דודאים, העלה את הצורך בבחינת הרכב האשפה בישראל דרך מחקר מעמיק. הוא הביע תמיהה על כך שאין שיתופי פעולה עם אוניברסיטאות או מכוני מחקר למציאת פתרונות חדשניים לנושא. לדבריו, "משבר יש והוא קיים, והמוח היהודי עוד לא מצא פתרון".
תום שפרן, מנכ"ל קבוצת אלון, ציין את הפיילוט המוצלח של משאיות חשמליות לפינוי אשפה, כדוגמה ליוזמות מוצלחות הנובעות משיתוף פעולה בין הרשויות המקומיות למגזר הפרטי. לדבריו, נדרש לשפר את הממשק בין שני המגזרים.
בסיכום הפאנל, נקבע כי יש צורך בשיתוף פעולה רחב יותר בין המדינה, הרשויות המקומיות והמגזר הפרטי, כדי להציע פתרונות ארוכי טווח לאתגרי הטיפול באשפה בישראל.