מיכל כהן, הממונה על התחרות מסרה, "שוק מוצרי המשקאות הצמחיים הטריים הוא שוק ריכוזי שנמצא במגמת צמיחה ובעל חשיבות רבה עבור הצרכנים. מצאנו כי להפרה פוטנציאל לפגיעה משמעותית בתחרות בכך שהיתה עלולה למנוע כניסת שחקן מתחרה שיכול היה להשפיע על מגוון ומחירי המוצרים בתחום. רשות התחרות תמשיך ותאכוף באופן בלתי מתפשר כל ניסיון לפגיעה בתחרות ובצרכן".
צילום: שאטרסטוק
הממונה על התחרות הודיעה (שלישי) לשטראוס גרופ בע"מ (שטראוס) ולמשק ויילר בע"מ (ויילר), כי בהתאם לסמכותה בחוק, היא קובעת שהן ביצעו מיזוג מבלי שדיווחו עליו לממונה ומבלי שנתקבלה הסכמתה. הממונה הטילה על שטראוס עיצום כספי בסך של כ-111 מליון שקלים ועל ויילר בסך של כמליון ש"ח. עיצומים כספיים הוטלו גם על נושאי משרה בכירים בשתי החברות.
לפי חוק התחרות הכלכלית, חברות שמעוניינות להתמזג נדרשות לפנות לממונה על התחרות מראש ולקבל את הסכמתה למיזוג, לפני שיתחילו בביצועו. החוק אוסר לבצע כל מעשה שיש בו משום מיזוג, מלא או חלקי, עד לקבלת החלטת הממונה ובכפוף לה.
שטראוס היא חברה ציבורית העוסקת בפיתוח, ייצור, שיווק, מכירה והפצה של מוצרי מזון. שטראוס היא אחת מהספקיות הדומיננטיות של מוצרי מזון בישראל, מוגדרת כ"ספק גדול" לפי חוק המזון, ובעלת מונופולין מוכרז במספר שווקים בתחום המזון.
ויילר היא חברה פרטית העוסקת בייצור טופו ומוצריו, ועד למועד עסקת המיזוג עסקה, בין היתר, גם בפיתוח תחליפי מוצרי חלב, כגון משקאות, יוגורטים וגבינות על בסיס צמחי, ואף קיבלה לשם כך מענקים מרשות החדשנות.
במהלך המגעים לעסקת המיזוג בין שטראוס לויילר, ויילר הביעה רצון להמשיך לעסוק בתחום תחליפי מוצרי החלב גם לאחר המיזוג. שטראוס מצידה דרשה שויילר לא תעסוק בתחום, שכן היא התכוונה לעסוק בתחום בעצמה שלא במסגרת החברה הממוזגת. לבסוף, הסכימו החברות שלאחר המיזוג ויילר לא תעסוק בתחום.
בפברואר 2022 החליטה הממונה על התחרות להתנגד לעסקת מיזוג במסגרתה ביקשה שטראוס לרכוש את השליטה בויילר. התנגדות הממונה למיזוג נבעה, בין היתר, מחשש מפני פגיעה בתחרות בשוק המשקאות הצמחיים הטריים, ששטראוס וויילר ביקשו שתיהן להתחרות בו. החברות לא עררו על החלטה זו של הממונה והמיזוג בוטל.
במסגרת בדיקת המיזוג על ידי רשות התחרות הסתבר לרשות שבהסכמי המיזוג שעליהם חתמו החברות, הסכימו שתי החברות כי כבר ממועד החתימה על ההסכמים ועוד לפני שהחברות פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להתמזג ולפני קבלת הסכמת הממונה (הסכמה שמעולם לא התקבלה, שכן הממונה התנגדה למיזוג), ויילר לא תעסוק בתחום תחליפי מוצרי החלב ללא אישור מראש ובכתב של שטראוס. בכך הפרו שטראוס וויילר את חוק התחרות הכלכלית.
הפרת החוק עלולה לפגוע פגיעה משמעותית בתחרות בשוק המשקאות הצמחיים הטריים, שהוא חלק מתחום תחליפי מוצרי החלב, אותו תחום בו הוסכם שויילר לא תעסוק כבר ממועד החתימה על הסכמי המיזוג. מדובר בתחום שגם שטראוס וגם ויילר ראו בו חשיבות רבה, והפעילות בתחום הייתה חלק מהאסטרטגיה העסקית של כל אחת מהן. שוק המשקאות הצמחיים הטריים הוא שוק ריכוזי שנשלט בידי תנובה, ונמצא כי שטראוס וויילר היו היחידות שפעלו לקראת כניסה אליו בעתיד הנראה לעין. שתי החברות ראו חשיבות בכניסה מהירה לשוק. הסכמי המיזוג עצרו מיידית כל פעילות של ויילר בתחום, קטנה כגדולה, בעוד ששטראוס המשיכה להתקדם. ההפרה לא רק עיכבה את כניסתה של ויילר כמתחרה בשוק המשקאות הצמחיים הטריים, אלא גם פגעה בתמריץ וביכולת שלה להתחרות בשוק זה בעתיד.
בשל ביצוע המיזוג בניגוד להוראות הדין, ולנוכח פוטנציאל הפגיעה בתחרות בשוק המשקאות הצמחיים הטריים, החליטה הממונה על התחרות להטיל עיצומים כספיים על שטראוס בסכום של 111,331,200 שקל (הסכום המרבי שהיה קבוע בחוק במועד הודעת הממונה על כוונתה להטיל עיצומים), וכן על שלושה נושאי משרה בכירים בחברה, בסכום של 601,187 שקל כל אחד. כן החליטה הממונה להטיל עיצום כספי על ויילר ועל שלושה נושאי משרה בכירים בה. הממונה התחשבה בנסיבות המיוחדות אליהן נקלעה ויילר בעקבות המלחמה, והפחיתה בשל נסיבות אלו בגובה העיצומים שהוטלו על החברה ועל נושאי המשרה בה. הממונה החליטה להטיל על ויילר עיצום כספי בסכום של 1,087,004 ש"ח, ועל נושאי המשרה בה עיצומים בגובה 119,000-153,900 שקלים.