|
|
|
|
|
פשיטת רגל ציבורית ברשויות המקומיות
|
|
מאת רואי דינוביץ` – יו"ר החברה לפיתוח הכלכלה המקומית.
שנת 2020 תיזכר כשנת הקורונה ותיצרב בזיכרון כשנה של קושי כלכלי ובעיקר בריאותי בציבור
בזמן שכולם עסוקים בטיפול בבעיות הבריאות והחוסן של מערכות הבריאות יחד עם התמודדות בבעיות הכלכליות של הציבור ובפרט של בעלי העסקים, בשקט בשקט קמה לה הבעיה הגדולה ביותר.
רואי דינוביץ. צילום: שגיב כהן. בשל היעדר ניהול רציף של משרדי הממשלה ויחד עם כיבוי השריפות של המערכות השונות
ישנה התמודדות עם משבר הקורונה והתעסקות בהישרדות הגופים הפוליטיים במערכות בחירות, מכאן נוצר תיעדוף נמוך בשירותים לרשויות המקומיות ולעסקים. ראשי הרשויות ובעלי המקצוע ברשויות המקומיות, שמנהלות באופן סדיר את הפעילות העסקית והכלכלית של הרשות, מנסים להעביר את כל המידע שקיים כאן לגבי משבר חסר תקדים אשר לא ניתן לו תיעדוף. להלן ההסבר- משרד הכלכלה, משרד הפנים ומשרד האוצר ניסו בשיתוף פעולה לייצר שירות טוב בשמירת פדיון ההכנסות לרשויות המקומיות על ידי ארנונה.
הפרויקט הוא לתת סבסוד של עד 95% בארנונה לעסקים שנפגעו. אך בשל רגולציה והיעדר היכולת לתת לרשות המקומית להוביל וחוסר אמינות בין המדינה לעסקים הפרויקט לא מתרומם.
הדבר נובע מכך שבעלי העסקים אינם מגישים מספיק בקשות, נתקלים בקשיים בהגשה וקיים מחסום בין השותפים הממשלתיים לרשות המקומית באישור הבקשות.
ניתן לראות הוכחה במספר רשויות ביחס לכמות העסקים המזערית שקיבלו מענה עד היום. ואם זה לא מספיק, יצא מכתב 31.12.2020 לרשויות עם הנוסח `השבוע הוצאנו הודעה ל-10 אלף העסקים שהיו צריכים לעבור אליכם ב-20.12.20.
יידענו אותם על העיכוב בשל נושא אבטחת המידע ברשות המיסים, ואנחנו מקווים שזה ירגיע במעט את הפניות גם אליכם.
לצערנו התקלה עוד בטיפול ובתקווה וכולנו מחזיקים אצבעות ששבוע הבא הנושא יטופל`. המשמעות, שניתן כבר לראות אותה בשטח, היא היעדר הכנסה לרשויות המקומיות ואי השתתפות הממשלה.
הרשויות המקומיות נאלצות להתמודד בחוסר הכנסות מהותי כך שגם ראשי הרשויות, כדי לא לפגוע בעסקים ובתושבים –
מתחילים לקחת אשראי והלוואות מהבנקים, הלוואות בריביות גבוהות יחסית בשביל לכסות את פער התשלומים וזאת על מנת לא לפגוע בתקציב הרשות המקומית השוטף.
כמובן שהמרוויחים הגדולים הם הבנקים שמזהים את הפוטנציאל העסקי- ופעילות זו מגדילה את הוצאות הרשות. ישנם ראשי רשויות שעד כה נמנעו מתהליכי גביה הכוללים הוצאה לפועל, שינויים וכו`.
הם החלו לפעול כשהבינו שאם לא יפעלו בהמשך לא יהיה מול מי לפעול והם יאבדו מיליוני שקלים. בהערכה שלי זה יכול להגיע לכ-28% אובדן הכנסות ברשויות במרכז הארץ. לצערי, למרות הניסיון של כל הגופים, דוגמא זו תגרום לקריסה טוטאלית של מספר רב של רשויות שייכנסו למעגל החשבים המלווים והוועדות הקרואות.
הפגיעה בתחום זה תהווה קריסה בשירותי הליבה של הרשות המקומית.
היעדר תשלום משכורות לעובדי הרשות ולספקים יכולה לגרום למהפך בניהול הרשות ומחאת תושבים שתפעיל לחצים למתן תיעדוף שירותים שלא בהכרח משקפים את הצורך של המציאות. אין לשכוח שמי שעומד בכל המערכות האלו הם אנשי ציבור שמטרתם להנהיג ולפעול למען התושבים והעסקים בעירם. הרשויות הראשונות שכבר קורסות ועוד יקרסו- הן דווקא הרשויות במעמד הסוציו אקונומי הגבוה ועם מוסר התשלומים הגבוה ביותר של העסקים והתושבים
מכיוון שסל השירותים שאותם רשויות אלו נותנות הוא גבוה. כדוגמא אפשר לקחת את עיריית הרצליה, שככל הנראה מתמודדת ותתמודד עם נטישה וצמצום של הפעילויות העסקיות בעיר מכוח גודלה ומתן שירותי הפרימיום שמעניקה לתושביה.
להרצליה יש שטחים רבים של תעסוקה, תיירות, עסקים ושירות גבוה לתושב.רשימת רשויות עם חשב מלווה לפי נתוני משרד הפנים נכון 1/12/2020: אום אל פחם, אופקים, אור עקיבא, אל קסום, אלבטוף, אליכין, אלפי מנשה באקה אל גרבייה, באר יעקב, בוסתן אל מארג`, בוקעתא, ביר אל מכסור, בית האריה - החברה לפיתוח,
בית ג`אן, בית דגן, בני עייש, בת ים, בסמ"ה, בסמת טבעון בענה, ג`דיידה מכר ג`וליס, ג`סר אל זרקא, ג`ת, דבוריה, דיר אל-אסאד, דלית אל כרמל, דיר חנא הגלבוע, זמר, זרזיר, חריש, טבריה + החברה הכלכלית, טובא זנגרייה, טורעאן טירה, טייבה, טמרה , יבניאל, ינוח ג`ת, ירכא, כסייפה כאבול כעביה טבאש, כפר כנא, כפר מנדא, כפר קאסם, לקייה, מג`אר, מג`ד אל-כרום מג`דל שמס, מעיליא, מסעדה, מעלה עירון, משהד, נווה מדבר, נחף סאג`ור סחנין, עוספיה, עילבון, עין מאהלרשויות עם ועדה קרואה לפי נתוני משרד הפנים 1/12/2020: טבריה, ירכא, מסעדה, רמת חובב, תל מונד ותפן כגון- ניקיון, גינון, שירותי רווחה . בשלב השני יקרסו הרשויות הקטנות בעלות מעמד סוציו אקונומי גבוה, אשר תושביהם לא יוכלו לשלם באופן שוטף על השירותים והמיסים שהם מקבלים מהמועצה. אני מעריך שמשבר זה יוביל אותנו ב-2021 ויהווה מהפך ושינוי תפיסת ניהול הרשויות המקומיות.
ישנם מספר ראשי רשויות שהבינו זאת במעוד מועד והחלו בעבודת מטה משמעותית לצמצום הפערים ויצירת הזדמנויות חדשות להכנסות שאינן על ידי מיסוי. אני מאמין שעדיין לא מאוחר מדי בכדי להציל רשויות, ממש כך, מקריסה כלכלית וניהולית.
זאת על ידי שחרור רגולציה תוך כדי מתן סמכויות בניהול לרשויות המקומיות שמרביתן יכולות לעשות זאת בעצמן, הגופים הממשלתיים יפקחו בלבד.
מעבר הניהול והתפעול לרשויות המקומיות בפיקוח אינטנסיבי על הסדרים וניהול בידי הגופים הממשלתיים. תהליך זה של שינוי תפיסת הניהול הכלכלי של הרשויות כבר בלתי ניתן לעצירה. הוא נגרם באופן טבעי דרך שינוי הכלכלה במדינת ישראל ובעולם.
זאת חלק מהמהפכה התעשייתית הרביעית שהחלה וצפויה להסתיים בסוף 2022. אני, חבריי וגם אתם שואלים את עצמכם מי יהיו הרשויות, מי כבר לא יקבל שירותים ואלו מהפכות עוד יקרו בעקבות פשיטת הרגל של אותן רשויות.
וכמו כן, אלו גורמים יתחזקו בעולם הציבורי? אני מאמין כי גם רשויות שיקרסו זה יוביל אותם ליצירת הזדמנויות.
וממקום של מצוקה תתאפשר הצמיחה שתוביל לשינוי תפיסת ניהול כלכלי ומקצועי והורדת הנטל מהתושבים והעסקים
זאת במטרה למצוא חלופות למיסוי וגביית תשלומים על פי שירותים ולא על פי מטר כמו שנגבה כיום.
חדשות נוספות
עוד שלב במאבק למיגור הקורונה באשדוד: מבצע החיסונים `התחסנת – נשמרת` זכה גם לכותרת `72 שעות של חיסונים מונגשים` יצא לדרך ובמשך שלושה ימים רצופים יכולים התושבים לבוא ולהתחסן. המבצע ימשך עד מחר בחצות
ראה מידע נוסף..
קידום ושיווק אתרי התיירות בעיר פתח תקוה: פורסם קול קורא כחלק ממדיניות ראש העיר לקדם את תיירות הפנים בעיר. רמי גרינברג: ראש עיריית פתח תקווה: "בעיר אטרקציות רבות שאינן מוכרות לציבור הרחב"
ראה מידע נוסף..
תושבים ואורחים מתחסנים כאחד: כחלק מעידוד חיסונים בקרב התושבים, הקימה העירייה עמדות חיסון ניידות מחצית מתושבי העיר אילת כבר מחוסנים ויוכלו ליהנות מיתרונות "התו הירוק". עוד השבוע יתקיים הפנינג חיסונים לבני הנוער
ראה מידע נוסף..
ישראל לא מסתפקת בחיסונים, החלה היום בבדיקות מהירות להורדת מקדם ההדבקה בחברה הערבית. הוצבו מכשירי סופיה מתקדמים לביצוע בדיקות מהירות עם תשובה תוך 15 דקות בעיר טייבה, במטרה להפוך מעיר אדומה לירוקה
ראה מידע נוסף..
אירוע נחיתת גושי הזפת בחופי ישראל: היחידה הימית של המשרד להגנת הסביבה בקשר עם גופים בין-לאומיים מתחילת האירוע. לפי מידע ראשוני שהתקבל- ייתכן כי המקורה לזיהום הוא כתם שמן שאירע ב-11 בפברואר מפליטה מאונייה
ראה מידע נוסף..
40 טון מלח, 250 כלים הנדסיים ו-4500 שיחות למוקד 106: בעירייה מציינים כי בלטה ההיערכות המקצועית, היסודית, והעקבית של כלל העוסקים במלאכה וכי יושמו הלקחים משנים קודמות. ניהול האירוע נרשם כראוי, נכון ומוצלח
ראה מידע נוסף..
|
|
|
|
|
| |
|
|